Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

  • Janneke Wittekoek - Corona, medicijnen en hartpatiënt

    Janneke Wittekoek - Corona, medicijnen en hartpatiënt

    HuisartsenService, 04 augustus 2020

    In de huidige editie van het magazine HuisartsenService heeft cardiologe Janneke Wittekoek weer een mooie column geschreven. Lees "Corona, medicijnen en de hartpatiënt" op pagina 25 in het magazine, online te lezen via onze website of u vindt de losse tekst hieronder:

Corona, medicijnen en de hartpatiënt

De leefstijlaanbieders in ons land hebben het tij mee in deze crisis. Het wordt eens temeer duidelijk dat je beter slank en fit kunt zijn, dan rokend met veel overgewicht wil je je overlevingskansen vergroten als je besmet raakt met het covid-19 virus. Maar ja, met een fit lijf is je overleving sowieso groter, ook als je geen corona krijgt. Nu hopen we natuurlijk dat onze patiënten sportend voor de televisie staan en gezond eten, maar in werkelijkheid zijn ze opgesloten tussen vier muren, hamsteren ze al het verkeerde voedsel en durft met name de hartpatiënt zijn huis niet uit te komen. Een kweekbodem voor hartproblematiek.

Meer dan honderd jaar wetenschap leveren onomstotelijk bewijs dat verkeerd eten, een hoog cholesterol, al dan niet in combinatie met andere risicofactoren zoals diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk of roken, leidt tot schade en ontstekingen in de kwetsbare vaatwanden van onze kransslagaders, met het hartinfarct als meest verschrikkelijk gevolg. Het is dus bittere noodzaak, zeker in corona-tijd, om alle risicofactoren te ondervangen.  

We proberen ze wel te beïnvloeden met paprika’s en broccoli, maar als je je triple-bypass hebt overleeft is een statine toch echt de eerste keus in het kader van secundaire preventie. Het draagt immers bij aan plaque stabilisatie en je kans op een tweede event neemt af met 40 procent. Ondanks alle bewijs worden medicijnen toch vaak gezien als noodzakelijk kwaad. Ze kennen bijwerkingen en het is lastig om de patiënt therapietrouw te krijgen.

De gemiddelde specialist heeft twaalf jaar gestudeerd en een eed afgelegd waarin we bezweren onze patiënten niet te schaden en streven naar beter maken. We zullen dus nooit medicijnen voorschrijven als dit ze niet beter maakt. Het feit dat veel mensen bijwerkingen ervaren van medicijnen heeft te maken met verschillende zaken. Het vinden van de juiste dosering, zonder bijwerkingen is maatwerk. Dit maatwerk komt echter ernstig in het geding doordat wij niet meer kunnen voorschrijven wat goed is voor de patiënt, omdat ze dienen te worden behandeld volgens het ‘eenheidsworstprincipe’. De statines, ACE-remmers en A2 antagonisten op merknaam in verschillende doseringen zijn vaak niet te leveren. Slechte surrogaten met hulpstoffen uit India, China en Zuid-Amerika; daar moeten we het mee doen. Dat is lekker goedkoop. We staan erbij en kijken ernaar. De zorgverzekeraar bepaalt.

Zeker nu in de corona-crisis loopt het regelmatig spaak met de aanvoer van hulpstoffen uit het verre buitenland en dreigen medicijntekorten. Je zorgvuldig opgebouwde beleid om therapietrouw te bevorderen stort als een kaartenhuis in elkaar. Liever dus betere kwaliteit en levergarantie met productie in eigen land of Europa. Ook wens ik af te wijken van het protocol. Waarom? Omdat 60 procent van de vrouwen bijwerkingen ervaart van medicijnen die voor een groot deel ontwikkeld zijn voor het mannenlichaam. Zij past niet in het protocol en kan vaak met veel lagere doseringen toe, leert de ervaring. Ik pleit voor maatwerk, persoonlijke geneeskunde en medicatie zonder dubieuze hulpstoffen. Een essentieel begin in het kader van medicijnveiligheid en therapietrouw.

Magazine HuisartsenService - Online Versie

Lees online het magazine HuisartsenService

Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Ze is gespecialiseerd in het vrouwenhart en biedt cardiologisch zorg altijd in combinatie met leefstijlbegeleiding.