Nieuws

‘Zorgplafonds per zorgsoort zijn niet meer van deze tijd’

(HuisartsVandaag) Amsterdamse ziekenhuizen kunnen niet alle patiënten meer doorverwijzen. Zorgorganisaties voor geriatrische revalidatie, palliatieve zorg en eerstelijnsverblijf hebben bij een zorgverzekeraar het maximum aan zorg dat ze dit jaar mogen aanbieden al bereikt en een patiëntenstop aangekondigd. Daardoor stagneert de uitstroom van patiënten uit het ziekenhuis. Bestuurders benadrukken op Zorgvisie dat het niet gaat om een capaciteitstekort en dringen samen met belangenorganisatie Actiz aan op een herverdeling van beschikbare middelen. ActiZ wijst zorgverzekeraars in de Amsterdamse regio op hun plicht de zorg toegankelijk te houden. De brancheorganisatie vindt het idee van zorgplafonds per zorgsoort niet meer van deze tijd.

Waterbed-effect
ActiZ vindt het onbegrijpelijk dat omzetplafonds per zorgsoort nog bestaan in deze tijd en pleit voor meer aandacht voor de hele keten bij de inkoop van zorg. Zorgbestuurder en lid van ActiZ, Eefje Perlot: “Zorgverzekeraars hebben meerdere rollen dan alleen grip houden op de zorgkosten. Uiteindelijk gaat het erom zorg toegankelijk te houden. En juist bij kortdurende zorg moet je daarbij kijken naar de hele keten. Patiënten komen hier namelijk veelal na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname vanwege een beroerte of heup- of knieoperatie. Een bereikt maximum aan geriatrische revalidatiezorg, zorgt dus direct voor een waterbed-effect bij het ziekenhuis.”

ActiZ stelt voor bij de inkoop van zorg niet meer te werken met omzetplafonds per zorgsoort, maar door te kijken naar de financieringsafspraken voor de hele keten van de zorg die mensen in veel gevallen doorlopen.