Nieuws

Minder SEH-bezoeken door zorgpad van huisartsen en ziekenhuis voor patiënten met trombosebeen

Het aantal bezoeken van patiënten met een trombosebeen aan de SEH van het ziekenhuis kan jaarlijks met duizenden worden verminderd door de inzet van een nieuw zorgpad dat door het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis in samenwerking met de huisartsen is ontwikkeld.
Patiënten worden daardoor niet langer op de SEH gezien, maar de volgende dag op een gepland tijdstip behandeld door een gespecialiseerd team. De patiënt krijgt daarbij eenmalig antistolling van de huisarts om toename van trombose en het ontstaan van een longembolie te voorkomen.

Evaluatie
Een team van onderzoekers heeft dit zorgpad in twee studies geëvalueerd. Uit deze onderzoeken onder 2200 patiënten die het zorgpad doorliepen blijkt dat de aanpak van Zuyderland veilig is en leidt tot een hoge patiënttevredenheid. Met dit zorgpad kunnen landelijk elk jaar duizenden SEH-bezoeken worden omgezet naar geplande afspraken, hetgeen leidt tot kwalitatief betere zorg, geen wachttijd voor patiënten en minder drukte op de SEH.

Lange wachttijden
Een trombosebeen is een gevaarlijke aandoening omdat toename hiervan kan leiden tot longembolie en daardoor sterfte. In vrijwel alle ziekenhuizen worden patiënten met een verdenking op trombose daarom verwezen naar de SEH. Jaarlijks is er bij twee tot drie op de duizend volwassenen de verdenking op een trombosebeen, wat regelmatig leidt tot drukte op de SEH en lange wachttijden voor deze patiënten. De inzet van dit zorgpad kan dit nu beperken.

 

Lees meer