Nieuws

Interview: Eric Cremers

'Ik noem humor ook wel het verborgen goud’

Eric Cremers is huisarts (Huisartsenpraktijk Arcade, Tegelen), kaderarts beleid & organisatie en trainer. Maar velen van ons kennen hem ook als Dokter Bob. De huisarts die we zien in allerhande filmpjes, waarbij actuele onderwerpen uit de eerstelijnszorg worden aangesneden, maar wel altijd op een humoristische manier. De satirische filmpjes die hij op diverse sociale media plaatst worden veel gezien en geliket en het einde ervan is dan ook nog lang niet in zicht!

“26 jaar geleden ben ik begonnen als huisarts in Tegelen. Eerst in een duopraktijk met mijn vrouw, nu inmiddels al meer dan tien jaar in een maatschap met nog drie maten. We hebben 8.400 patiënten en divers ondersteunend personeel. Wat ook steeds meer wordt, want vroeger waren we een huisartsenpraktijk, tegenwoordig voelt het meer als een bedrijf. Toch proberen we het kleinschalige gevoel te behouden. Dat vinden we belangrijk. Zo nemen we een kwartier tot een half uur voor de patiënt bijvoorbeeld. We kunnen zo kwalitatieve zorg leveren en hebben tijd om goed naar de patiënt te kunnen luisteren. We proberen hen ook mee te nemen in onze bedrijfsvoering en besluiten. Op die manier snapt men bijvoorbeeld dat een spreekuur uitloopt, of dat we bij ziekte van een collega te druk zijn om de telefoon op te nemen als het geen spoed is. Dat werkt goed. En precies dat kleinschalige karakter weerhoudt er ons ook van om verder te groeien.”

Zelf aan het roer
“Als jonge jongen heb ik wel gedacht om dierenarts te worden, ook film en muziek vond ik razend interessant. Maar ja, dat werd dan toch te ‘onzeker bevonden’ en er werd al snel gezegd ‘daar kun je niet goed je geld mee verdienen’. Ik kon goed leren en deed VWO. Daarna werd je toch wel geacht te gaan studeren. Een vriend van mij ging medicijnen sturen. Nou, dat leek me ook wel wat! Tijdens mijn studie voelde ik al snel dat het ziekenhuis niet voor mij was. Ik verveel me snel en zoek altijd wel afleiding, ik zocht afwisseling. Huisarts is op mijn lijf geschreven, want alleen al elke 15 minuten zijn anders. Zo ben je bezig met een baby tijdens het spreekuur en het volgende moment met ouderenzorg. Je staat zelf aan het roer en kan alles zelf bepalen. Binnen bepaalde grenzen natuurlijk. Dat past mij goed.”

Alter ego
“Dokter Bob, mijn alter ego, ontstond in de zomer van 2022 tijdens de actieweek van huisartsen op het Malieveld. Daar wilden we aandacht vragen van politiek Den Haag voor de problemen die we als huisartsen dagelijks tegenkomen, zoals de hoge werkdruk en regelgeving. Ook al waren – en zijn – onze klachten terecht, het voelde soms ook als een klaagzang, want dat kunnen we soms ook wel he… zeuren – lacht. Ik maakte al wel regelmatig informatiefilmpjes en een bevriende orthopeed zei ‘ken jij Dr. Glaucomflecken, een oogarts uit Amerika die grappige filmpjes maakt waarbij hij onder andere specialisten, zorgverzekeraars en andere zorgpartijen op de hak neemt?’. Die ben ik op gaan zoeken en dat vond ik zo leuk, dat ik het concept heb gekopieerd.”

“Zo ben ik als Dokter Bob in de actieweek filmpjes gaan maken over onderwerpen die op dat moment heel erg leefden. Daar kreeg ik vervolgens zoveel leuke reacties op dat ik ben doorgegaan. En ik vond het zelf ook heel erg leuk om te doen! Inmiddels heb ik 35 filmpjes gemaakt en ben ik bezig met nummer 36 en 37! Ik loop eigenlijk altijd wel over van de ideeën, of ik hoor iets en denk meteen ‘oh daar kan ik iets mee!’. Het is een soort uit de hand gelopen hobby, want inmiddels maak ik ook regelmatig betaald filmpjes in opdracht. Ik moet daar ook wel geld voor vragen, want het maken kost me veel tijd en ik moet ook nog mijn gewone werk doen natuurlijk! – lacht. Maar de ideeën blijven stromen en het is ook een vorm van therapie voor mij. Om dingen die je raar vindt, onlogisch of opvallend op de hak te  nemen. Zo kan ik mijn frustraties op een leuke manier uiten en andere mensen ermee inspireren of aan het lachen maken. Het is satire maar de boodschap is ook altijd duidelijk!”

'Mijn filmpjes zijn satire maar de boodschap is ook altijd duidelijk!'

“De filmpjes zijn in die zin in eerste instantie voor mezelf, maar ook om collega’s een hart onder de riem te steken. En om patiënten te laten zien wat voor een stupide handelingen we soms moeten doen en aan welke regeltjes we moeten voldoen. Dat kweekt ook weer begrip. Soms verwerk ik er ook patiëntervaringen in, bijvoorbeeld leuke spraakverwarringen zoals het filmpje met het ‘terminaal bad’ of die met ‘de poes’. Momenteel ben ik bezig met een filmpje over AI waarin ‘Dokter  ChatBob moeite heeft met spraakherkenning’. Al neem ik liever mezelf op de hak – lacht. Maar het gaat me vooral om prikken naar ‘boven’ uit te delen, naar beleidsmakers en zij die wat in de melk te brokkelen hebben!”

Dr. Google
“Ik hoop natuurlijk dat beleidsmakers mijn filmpjes zien en het iets teweegbrengt! Maar ik stel me er niet veel van voor hoor. Ik heb geen idee namelijk. Ik probeer er wel zicht op te krijgen, zo link ik bijvoorbeeld via LinkedIn regelmatig naar ambtenaren van VWS of zorgverzekeraars bijvoorbeeld. En mijn filmpjes worden regelmatig op symposia gedeeld en via sociale media. Dus de zichtbaarheid is er zeker wel! Zo was ik onlangs dagvoorzitter op een symposium en ik stel me voor ‘Ik ben Eric Cremers…’ en ik zie wat mensen fronsend naar me kijken. ‘Een aantal van jullie zullen mij wellicht ook kennen als Dokter Bob’. En ja hoor, een aantal mensen knikten instemmend ‘Ja, daar kennen we hem van!!!’ – lacht. Soms willen mensen zelfs met mij op de foto, dat vind ik bizar! Maar ook heel erg
leuk natuurlijk. De meeste huisartsen kennen mij inmiddels wel denk ik, mijn filmpjes worden ook veel gedeeld in het vak. Ik post op Instagram, Facebook, Twitter, TikTok en op LinkedIn heb ik het meeste contact met vakgenoten. Als een filmpje schuurt of herkenbaar is, dan merk je dat deze veel wordt gezien en gedeeld. Het filmpje met Dr. Google bijvoorbeeld blijkt enorm populair.”

Humoroloog
“Door Dokter Bob zijn er ook dingen die soms al parallel liepen meer gaan leven. Zo geef ik nu regelmatig keynotes, doe ik dagvoorzitterschappen en trainingen en ik geef de workshop ‘Humor en lichtheid in werk en leven’. Ik verdiep me al jaren in humor en noem mijzelf wel gekscherend ‘amateur humoroloog’. Ik ben door humor gefascineerd en noem het ook wel het verborgen goud. Het is een sociaal psychisch verschijnsel dat iedereen kent, maar wat is het nou precies en wat kun je ermee? Hoe kun je het (beter) gebruiken, wanneer kun je het inzetten; ik verdiep me hier graag in, vind het razend interessant. Door Dokter Bob vinden mensen mij en kan ik dit soort leuke dingen doen. Onlangs nog gaf ik een lezing bij een uitvaartverzorger over humor en de dood. Ik beleef erg veel plezier aan deze ‘nevenactiviteiten’ zoals ik ze noem, naast mijn werk als huisarts. Ik ben dit jaar een halve dag minder gaan werken en draai minder diensten. Zo kan ik mijn andere activiteiten blijven doen zonder dat mijn werk als huisarts er onder lijdt.”

Humor als drijfveer
“Ik ben gezien mijn leeftijd nog vijf jaar huisarts en daarnaast doe ik nu dus veel extra dingen waar ik blij van word en waar ik energie van krijg. En dat werkt ook weer door in mijn werk als huisarts. Door die halve dag minder werken in de praktijk, heb ik ook tijd om met mijn vrouw leuke dingen te ondernemen. Ook ben ik verbonden aan een musicalvereniging en sta ik regelmatig op de planken. Weer heel iets anders maar zo ontzettend leuk. Het is allemaal ook onderdeel van mijn motto ‘meer spelen, minder werken’ – lacht.

'Ik noem mezelf gekscherend een amateur humoroloog'

Ik ontwikkelde vorig jaar ook een kaartspel ‘Het Fun Deck’ met vragen over humor en lichtheid. Die kun je bijvoorbeeld aan elkaar stellen aan de keukentafel, maar ook tijdens workshops om eerst met elkaar in verbinding te komen waarna je de diepte in kunt gaan. Ik gebruik het deck veel in trainingen. Humor blijft voor mij een grote drijfveer, het is ook heel belangrijk om dit te onderhouden in de praktijk. Samen pauzeren met medewerkers bijvoorbeeld vind ik heel belangrijk. Ons werk is veeleisend, je moet ruimte maken voor lichtheid. We moeten oppassen dat we niet alleen maar hollen maar ook regelmatig stil staan en aandacht hebben voor elkaar.”

Toekomst
“De toekomst zie ik voor mezelf als huisarts met vertrouwen tegemoet. ‘Ontregel de zorg’ blijft belangrijk, dat moet écht geregeld. Er is zoveel rompslomp, zoveel papierwerk; een van mijn laatste filmpjes ging hier ook over. Terwijl we die tijd hard kunnen gebruiken om kwalitatieve zorg te leveren. Er is veel last van verstoppingen, in de GGZ bijvoorbeeld. Dat je nu regelmatig niet kunt doorverwijzen naar de GGZ omdat ze aan hun tax zitten vind ik raar. Mensen hebben (geestelijke) zorg nodig. Ook het medicijnvergoedingssysteem moet wat mij betreft op de schop. Ik denk dat het mede de oorzaak is van de diverse medicijntekorten nu. Wat betreft zorgverzekeraars snap ik dat zij het beleid van de overheid uitvoeren, maar er blijft zoveel eerstelijnsgeld op de plank liggen, dat lijkt me niet wenselijk. Begin proeftuintjes, probeer dingen uit, er zijn genoeg zorgvernieuwingsprojecten en initiatieven waar geld heen zou mogen. En meer tijd voor de patiënt dat blijft heel belangrijk. In onze praktijk vindt 85% van de patiënten dat ze genoeg tijd krijgen, dat vind ik fantastisch om te horen!”

Geen uitstervend ras
“De huisarts is ieder geval geen uitstervend ras, we worden niet overbodig, daar ben ik zeker van. Maar er gaan wel dingen veranderen. We zullen zeker op het gebied van ouderenzorg en acute zorg een grote rol blijven spelen, maar een deel van de zorg zal ook door AI worden overgenomen of op zijn minst daardoor ondersteund worden. Dat kan al en gaat zeker gebeuren. En dat hoeft helemaal niet slecht te zijn. We moeten als huisarts onze grenzen blijven bewaken en dat kunnen we goed. We moeten alles goed organiseren en zorgen dat we voldoende mankracht hebben. Ik vind AI een interessante ontwikkeling. Natuurlijk zijn er ook risico’s aan verbonden en kan de zorg daarmee onpersoonlijker zijn, maar het kan elkaar inhoudelijk zeker ook versterken. Er blijft in ieder geval genoeg werk over voor ons!”


Meer informatie en kaartenset: www.cremerscreatie.nl