Nieuws

KNMP: ‘Maatregelen van minister Dijkstra gaan tekort aan antibiotica niet oplossen’

(HuisartsVandaag) Kinderen en hun ouders zullen naar verwachting nog heel 2024 aanlopen tegen het tekort aan antibiotica. Er verandert niks zolang minister Pia Dijkstra en zorgverzekeraars niet bereid zijn evenveel geld uit te geven aan onmisbare medicijnen als onze buurlanden, zegt voorzitter Aris Prins van de landelijke apothekersorganisatie KNMP tegen het Brabants Dagblad. Minister Pia Dijkstra zei afgelopen dinsdag in reactie op Kamervragen van de PVV dat het ‘heel schrijnend’ is dat er een tekort is aan antibiotica voor zieke baby’s en jonge kinderen. Ze heeft daarom alle apothekers nu alsnog toestemming gegeven om zelf antibiotica te importeren uit het buitenland.

,,Het lijkt wel alsof Nederland eindelijk wakker is geschud”, zegt Prins. ,,Wij waarschuwden als KNMP eerder al: er komt een gigantisch probleem aan. Ik ken voorbeelden van collega’s die vanaf hun vakantieadres in het buitenland medicatie meenemen voor patiënten hier. Dat is tegen de wet, maar we willen patiënten helpen.”

Domino-effect
Als het gaat om antibiotica, dan begint het allemaal met productieproblemen in Azië. Dat er vervolgens een domino-effect optreedt en kinderen en ouders in Nederland tegen tekorten aanlopen, komt volgens Prins net zo goed door falend beleid. ,,Ik kan er nog steeds niet bij. Schandalig dat dit kan in een land waarin we allemaal een dikke zorgpremie betalen en waar elk jaar 111 miljard euro uit wordt gegeven aan zorg.”

Prins gelooft niet dat de maatregelen van de minister ervoor zorgen dat het tekort aan antibiotica dit jaar stopt. ,,Apothekers toestaan te importeren kan helpen, maar dan moet Nederland wel bereid zijn hetzelfde te betalen als onze buurlanden. Het is simpel. Als je in België een flesje antibiotica koopt, kost dat 4,60 euro. In Nederland kost datzelfde flesje 2,85 euro. Dus farmaceutische firma’s leveren liever aan België. Het lastige daarbij is, dat de minister niet gaat over de inkoopprijs, maar de zorgverzekeraars.”

Nederland is oninteressant als afzetmarkt
Dijkstra roept producenten van antibiotica ook op om zich te melden bij de instantie die gaat over het toelaten van medicijnen. ,,Maar producenten zijn de afgelopen jaren juist afgehaakt. Er is nu nog maar eentje over in Nederland. Weer: vanwege de prijs”, zegt Prins. ,,Nederland betaalt minder dan andere Europese landen, en stelt ook nog eens strenge regels. Dat maakt Nederland oninteressant als afzetmarkt.”

Los van de gevolgen voor kinderen en ouders, waarschuwt Prins dat goedkoop duurkoop wordt. Een kind dat door een antibacteriële infectie ernstig ziek wordt zal uiteindelijk als de nood aan de man komt in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar kan het nog wel een bepaalde vorm van antibiotica krijgen, eentje die via een infuus wordt toegediend. ,,Als twintig kinderen dat overkomt, kost dat al 20.000 euro per etmaal.”

Europese oplossingen
CZ, een van de grote zorgverzekeraars in Nederland, laat weten geen reden te zien om iets aan de prijs te doen. Een woordvoerder vindt het onterecht dat Prins naar de zorgverzekeraars wijst. ,,Over de winstmarge van apothekers zelf, daar heeft hij het zeker niet over gehad?”

De woordvoerder benadrukt dat het beleid om medicijnen zo goedkoop mogelijk in te kopen Nederland de afgelopen honderden miljoenen euro’s heeft bespaard. ,,Ja, soms vist Nederland achter het net, als farmaceuten elders een betere prijs kunnen krijgen. Het is wrang als iemand in Brabant een medicijn niet kan krijgen, en in België wel. Maar we moeten niet gaan jij-bakken. Het speelveld is complex, het vraagt om oplossingen op Europees niveau.”

Volgens de woordvoerder is het tekort aan antibiotica voor kinderen geen reden om nu een uitzondering te maken en extra te betalen. ,,Als we dat doen, zijn de farmaceuten spekkoper. Dan wordt de zorg veel duurder, dan zijn we terug bij af.”

Lees meer