KNMP: ‘Hergebruik medicijnen is geen oplossing voor het tekort. Druppel op gloeiende plaat’
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil dat ongebruikte geneesmiddelen opnieuw voorgeschreven kunnen worden als ze op gecontroleerde wijze teruggebracht worden naar de apotheek. De demissionaire bewindsman hoopt dat hiermee een deel van het geneesmiddelentekort opgelost kan worden, hoewel de huidige Europese regelgeving hergebruik op dit moment nog verbiedt. Maar volgens apothekersvereniging KNMP is het slechts een druppel op een gloeiende plaat, zo bericht de Telegraaf.
De tekorten aan geneesmiddelen in Nederland lopen de laatste jaren steeds verder op. Recent nog luidde KNMP hierover de noodklok. Aan het pakket aan oplossingen dat hiervoor genoemd wordt, heeft Kuipers nu een nieuw voorstel toegevoegd. In een brief aan de Europese Commissie vraagt de bewindsman om aanpassing van de regelgeving.
Vernietiging ingeleverde oude medicijnen
Wanneer iemand komt te overlijden en er staat nog een flinke voorraad pillen en poeders thuis, is het de bedoeling dat nabestaanden deze terugbrengen naar de apotheek. „Dat gebeurt nu al. Bij iedere apotheek staat een grote ton aan teruggebrachte medicijnen. Maar deze worden opgehaald door het gemeentelijk afvalbedrijf en vernietigd”, zo zegt Aris Prins, voorzitter van KNMP.
Hergebruik van de pillen die in deze ton belanden, ziet Prins niet zo gauw gebeuren. „Het gebeurt dat mensen thuis per ongeluk een strip paracetamol in het doosje bloedverdunners stoppen. Als we al deze medicijnen moeten gaan controleren, is dat een gigantisch tijdrovende klus. En dat staat niet in verhouding tot de prijs van de meeste medicijnen die vaak maar een paar euro per doosje kosten.”
Hergebruik duurdere medicijnen
„Waar dit wel een oplossing voor is zijn duurdere medicijnen die al uitgegeven zijn, maar nog niet overhandigd aan een patiënt en ook niet meer nodig zijn. Die medicijnen zijn dus nog in de apotheek aanwezig, maar kunnen we toch niet meer gebruiken omdat we ze niet meer terugnemen in het systeem. Aanpassing van de EU-regels zou daar verandering in kunnen brengen”, zegt Prins.
Voor duurdere medicijnen die al wel mee naar huis genomen zijn door een patiënt, zijn ook wel mogelijkheden voor hergebruik, denkt Prins. „Dan zou er een speciale tracker bij de medicijnen gedaan moeten worden, zodat we later in de apotheek kunnen uitlezen of het medicijn bijvoorbeeld op de juiste temperatuur is bewaard thuis.”
De grootste tekorten zitten echter bij de goedkope middelen. „Soms zijn apothekers een hele week aan het zoeken of ze bepaalde medicijnen nog ergens vandaan kunnen halen. Als je dan tussen de ingeleverde medicijnen een paar doosjes van dat medicijn vindt, is dat wel heel wrang”, zegt Prins.
Minder uitgeven
Als het gaat om verspilling van medicijnen, is er volgens de apothekersvoorzitter nog veel winst te behalen in het meer passend uitgeven van middelen. Vooral in de laatste levensfase van een patiënt. „Daar kunnen wij zelf ook beter op letten. Wanneer iemand nog maar kort te leven heeft, is het niet zinvol om voor drie maanden aan medicijnen mee te geven.”