Minister Kuipers vreest een toename medicijntekorten en oplopende medicijnkosten
(HuisartsVandaag) Zorgminister Ernst Kuipers vreest voor een toename van de medicijntekorten in Nederland en de rest van de wereld. Patiënten worden steeds vaker geconfronteerd met meldingen dat bepaalde medicijnen tijdelijk niet beschikbaar zijn, wat in sommige gevallen kan leiden tot ernstige situaties. “Ik ben bang dat het nog verder kan toenemen. Daar moeten wij rekening mee houden”, zei Kuipers bij het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1. De minister vreest daarnaast ook voor oplopende kosten.
Productieketen beter beheren
Volgens Kuipers is de toename van de medicijntekorten deels te wijten is aan het feit dat een groot deel van de grondstoffen voor de productie van geneesmiddelen afkomstig is uit landen zoals India en China.Het is volgens Kuipers niet haalbaar om de volledige productie van medicijnen naar Nederland of Europa te verplaatsen. Er kunnen echter wel stappen worden gezet om de productieketen beter te beheren. De afgelopen jaren waren er meer dan 1.500 gevallen waarbij medicijnen voor minimaal twee weken niet leverbaar waren. Sommige van deze medicijnen zijn essentieel voor de behandeling van aandoeningen zoals bloedstollingsstoornissen of epilepsie.
Een meerderheid van de EU-landen steunt het voorstel voor een “Critical Medicines Act”, een initiatief dat de Europese inspanningen voor zelfvoorziening in microchips zou volgen. Volgens Kuipers is het onbegonnen werk om de productie volledig naar Europa te halen, wel wil VWS wel zelf investeren in de ontwikkeling van medicijnen.
Betaalbare medicijnen sneller op de markt
Deze week reist minister Kuipers af naar Luxemburg om over de Europese wet- en regelgeving rond patenten te discussiëren. Theoretisch zouden de prijzen van medicijnen moeten dalen zodra hun patenten aflopen, maar dit gebeurt in de praktijk zelden. Kuipers stelt voor om de druk op farmaceutische bedrijven te verhogen om betaalbare geneesmiddelen sneller op de markt te brengen.