Huisartsen blijven verplicht hun openbare jaarverantwoording voor 31 december 2023 aan te leveren
(HuisartsVandaag) Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van het overleg met de eerstelijnscoalitie, waar de LHV ook deel van uit maakt, over de uitvoering van de openbare jaarverantwoording als uitvloeisel van de WTZA, de Wet Toetreding Zorgaanbieders.
Openbare jaarverantwoording
De Regeling openbare jaarverantwoording is, mede door de inbreng van de eerstelijnscoalitie aanzienlijk vereenvoudigd. Het aantal vragen is beduidend verminderd en is ook in beginsel de verplichting voor kleine zorgaanbieders om een accountantsverklaring openbaar te maken geschrapt. Bovendien is, in verband met het recht op privacy, de openbare financiële verantwoording voor eenmanszaken beperkt tot een aantal financiële ratio’s, zoals de liquiditeit en solvabiliteit, waardoor bijvoorbeeld het individuele inkomen van de eigenaar niet openbaar wordt gemaakt.
De openbare jaarverantwoording bestaat nu grofweg uit drie onderdelen:
– De financiële jaarverantwoording: deze sluit zoveel als mogelijk aan bij de al bestaande administratie- en verantwoordingsverplichtingen voor zorgaanbieders in het Burgerlijk Wetboek (BW).
– De accountantsverklaring: deze is geschrapt voor in beginsel kleine zorgaanbieders met een netto omzet van niet meer dan € 12 miljoen.
– De openbare vragenlijst: deze is teruggebracht tot het meest basale, met enkele vragen over de identiteit, naleving Governancecode Zorg 2022, personeelssamenstelling, organisatiestructuur, aantal unieke patiënten en naleving van de eisen omtrent klachten, inspraak en cliëntenraden.
De partijen vertegenwoordigd in de eerstelijnscoalitie kunnen zich nog onvoldoende vinden in deze vorm van verantwoording afleggen. Bestaande zorgaanbieders waarvoor de jaarverantwoording nieuw is moeten uiterlijk 31 december 2023 de jaarverantwoording over boekjaar 2022 openbaar maken. De jaarverantwoording over boekjaar 2023 moet uiterlijk 1 oktober 2024 openbaar worden gemaakt. Helder: ‘Hiermee stel ik zorgaanbieders voor wie dit nieuw is, en ook de financiële dienstverleners die deze zorgaanbieders ondersteunen in de transitie naar een maatschappelijke verantwoording, in staat om tijdig aan deze verplichting te voldoen.’