Nieuws

Patiënten onthouden maximaal 40 procent van de aangeboden medische informatie

(HuisartsVandaag) Medische zorg zoals onderzoeken, ziektebeelden, operaties en behandelingen behoeven veel uitleg aan patiënten in een beperkte tijd. Uit onderzoek blijkt dat slechts twintig tot veertig procent van deze informatie door hen wordt onthouden.

Patiënten die met een zorgvraag het ziekenhuis bezoeken, hebben tijdens het spreekuur veelal te maken met spanning. De toename in cortisol die hiermee gepaard gaat, leidt meetbaar tot verminderde verwerking van de informatie en het onthouden hiervan. Daarbij kunnen ook leeftijd, laaggeletterdheid en het opleidingsniveau van de patiënt een rol spelen, hoe en in hoeverre de informatie wordt verwerkt. Nederland telt zo’n 2.5 miljoen laaggeletterden en daarnaast heeft één op de drie Nederlanders lage gezondheidsvaardigheden en om die reden moeite om gerelateerde informatie op te doen en te begrijpen. Wetenschappelijk onderzoek toont verder aan dat bovengenoemde aspecten ertoe leiden dat maximaal 40% van de verstrekte informatie die mondeling door zorgprofessionals aan patiënten wordt overgebracht, wordt onthouden. Voor patiënten resulteert dit vaak in onzekerheid, veel vragen achteraf of zelfs onbegrip. Voor medische professionals betekent het een grote tijdsinvestering om alle benodigde informatie te verschaffen met uiteindelijk toch een zeer beperkt rendement.

Beeldverhalen werken beter en sneller
Met betrouwbare en begrijpelijke patiëntenvoorlichting helpt Indiveo – opgericht door longarts in het Medisch Centrum Leeuwarden Ralph Koppers – zorgorganisaties om medische informatie duidelijk uit te leggen aan patiënten, mantelzorgers en naasten. Waar zij tot voorheen mondeling en tekstueel werden geïnformeerd, maakt Indiveo het proces visueel. Hierdoor wordt de informatie aanzienlijk beter opgenomen en tot wel 600.000 keer sneller, zo blijkt uit onderzoek. Indiveo creëert zogeheten Divi’s, modules met animaties die patiënten in enkele minuten duidelijke uitleg geven over het te ondergane onderzoek, de behandeling of het bestaande ziektebeeld. De modules met animaties kunnen door ziekenhuizen en zorginstanties gemakkelijk worden aangepast aan de `ziekenhuis-eigen’ procedures en worden geïntegreerd in de door hen gebruikte portalen en apps om voor, tijdens of na het bezoek met patiënten te delen.

“Door beeldende informatievoorziening zien we dat zorgverleners en hun patiënten sneller tot de kern kunnen komen en er een gerichter vraag en antwoord gesprek ontstaat. Daarnaast hebben patiënten de mogelijkheid om de Divi’s zo vaak te bekijken als dat nodig is om volledig geïnformeerd en met zekerheid en vertrouwen het ziekenhuis te bezoeken”, aldus Koppers.

Bewezen effectiviteit
Sinds de oprichting van Indiveo in 2016 is een bibliotheek van meer dan 330 Divi’s gecreëerd. Maandelijks worden deze meer dan 27.000 keer bekeken door patiënten van zo’n 30 zorginstanties en ziekenhuizen in Nederland. De effectiviteit van de Divi’s is aangetoond. Patiënten komen beter geïnformeerd en voorbereid op het spreekuur, wat leidt tot meer regie over eigen gezondheidszorg, betere therapietrouw, hogere patiënttevredenheid en efficiëntere spreekuren. Het aantal consulten per jaar kan in ziekenhuizen op deze wijze met minimaal 19.200 worden verhoogd, zonder dat extra personeel aangetrokken moet worden.

Lees meer