Nieuws

Medicijntekorten bezorgen huisartsen dagelijks extra berg werk

(HuisartsVandaag) De Woerdense huisarts Jean-Marie Jenkins is op zijn zachts gezegd niet te spreken over de tekorten van medicijnen tegen epilepsie, ADHD of zelfs antibiotica. In haar praktijk heeft ze er dagelijks mee te maken, zegt ze tegen de regionale omroep RTV Utrecht. Vroeger kwam het één of twee keer per maand voor dat een medicijn niet op voorraad was. Nu wordt de huisarts vrijwel dagelijks gebeld door de apotheek. Soms zelfs terwijl de volgende patiënt al in de spreekkamer zit.

“De patiënt staat aan de balie bij de apotheek en dan moet ik tijdens een gesprek met de volgende patiënt een alternatief bedenken en hopen dat de apotheek dat dan wel heeft. Dan moet ik tijdens het consult met die andere patiënt een recept aanmaken en doorsturen. De praktijk wordt er rommeliger van.”

Dagelijks een tekort voor bijna 150 patiënten
Het komt steeds vaker voor dat er een tekort is aan medicatie. In 2022 meldde de apothekersorganisatie KNMP maar liefst 1514 medicijntekorten in Nederland. In 2021 kwam dat met 1007 tekorten minder vaak voor. En de verwachting is dat het er in 2023 niet veel beter gaat worden. “Als we drie patiënten met een tekort per dag hebben, dan is het nog wel een leuke uitdaging. Nu zijn het er bijna 150. Dan wordt het gewoon te ingewikkeld,” zegt apotheker Elien Peterse uit Hoogland.

Ook tekorten aan ‘doorsnee’ medicijnen als antibiotica
Methylfenidaat tegen ADHD, benzbromaron tegen jicht over clobazam bij angst en epilepsie. Aan dit soort medicijnen was de afgelopen tijd geregeld een tekort. Maar het gaat ook om meer ‘doorsnee’ medicatie, zoals bijvoorbeeld antibiotica. Het levert huisarts Jenkins flink wat extra werk op, nu het steeds vaker niet geleverd kan worden. “Dan blijkt een bepaald antibioticum tegen oogontsteking niet beschikbaar te zijn. Dus moet er een alternatief bedacht worden. Maar in dat alternatief zit dan weer een veel sterkere ontstekingsremmer die op lange termijn ook niet goed is voor het oog. Dus dat is erg onhandig.”

Zo kweek grotere mate van resistentie
Daarnaast bestaat er altijd het risico dat een bacterie resistent wordt tegen een antibioticum. Daarom schrijven artsen het liefst de meest eenvoudige antibiotica voor, zodat de zwaardere middelen bewaard blijven voor wanneer er echt geen andere keuze is.
“Je probeert altijd een reserve-antibioticum niet te gebruiken want daarmee kweken we meer resistentie. Dat antibioticum is alleen bedoeld voor ziekenhuisgebruik of wanneer andere antibiotica niet werken. Maar helaas moeten we die nu wel eens gebruiken omdat de meest simpele antibiotica niet leverbaar is. In Nederland is op dit moment weinig resistentie tegen antibiotica, maar hiermee kweek je dus wel een grotere mate van resistentie.”

Aparte app om aantal telefoontjes te laten afnemen
Om de Woerdense huisartsen te ontlasten, krijgen ze binnenkort beschikking over een nieuwe app die de dagelijkse telefoontjes van de apotheek af moet laten nemen, vertelt Jean-Marie Jenkins.
“In die app kan je elke dag aangeven welk vervangend medicijn geschikt is bij een tekort. Dan hoeft de apotheek dus niet bij elke patiënt opnieuw te bellen.”

Lees meer