Nieuws

Tweede Kamer wil dat zorgpersoneel makkelijker aangifte kan doen na agressie

(HuisartsVandaag) De Tweede Kamer wil dat het voor zorgpersoneel makkelijker wordt om aangifte te doen van agressie. 92 procent van de hulpverleners maakte in 2022 agressie of geweld mee, zo bleek onlangs uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met het WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau. Slechts 11 procent van de hulpverleners deed aangifte.

Aangifte doen is nu te ingewikkeld
Volgens vrijwel alle partijen in de Kamer is het nu te ingewikkeld om aangifte te doen. Zij roepen minister Conny Helder van Langdurige Zorg op om tafel te gaan met het Openbaar Ministerie en werkgevers, om te kijken hoe dit verbeterd kan worden. Dat moet leiden tot meer aangiften en een grotere pakkans.
D66-Kamerlid Wieke Paulusma wil bijvoorbeeld dat de aangifte altijd gedaan wordt door de werkgever, PVV-Kamerlid Fleur Agema wil dat aangiftes door zorgmedewerkers met voorrang worden behandeld, zo berichtte de NOS.
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wil dat zorgmedewerkers anoniem aangifte moeten kunnen doen. CDA’er Joba Van den Berg roept op tot “lik op stuk-beleid”. Ze denkt aan vaste boetes voor een bepaald vergrijp.

Ookveel fysiek geweld
Hulpverleners krijgen niet alleen verwensingen en (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd, ook slaan, schoppen, spugen, bijten en ongewenst en hinderlijk filmen met een camera komt regelmatig voor, zo bleek uit de peiling van NU’91 en Het Misdaadbureau.
Bijna 60 procent van de zorgmedewerkers maakt zelfs elke maand, elke week of dagelijks agressie mee. Minister Helder noemde agressie tegen zorgmedewerkers eerder “onacceptabel”.