Inspectie krijgt steeds meer klachten over groeiend aantal commerciële huisartsenpraktijken
Huisartsenpraktijken worden steeds vaker overgekocht door commerciële bedrijven, tot ergernis van vakgenoten. Het groeiend aantal overnames leidt tot meer klachten van patiënten, want de grote praktijken zijn vaak slecht bereikbaar. De inspectie doet daarom onderzoek, zo bericht het Algemeen Dagblad.
De afgelopen jaren zijn enkele tientallen huisartsenpraktijken in onder meer de vier grote steden, kop van Noord-Holland, Twente en Brabant overgenomen door commerciële bedrijven. Sindsdien neemt echter het aantal klachten over huisartsenzorg bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toe.
In 2019 kreeg de inspectie iets meer dan 1000 meldingen, in 2021 waren dat er al 1363. Tot en met november van vorig jaar kwamen er ook al meer dan 1200 klachten binnen. Die stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de commerciële bedrijven die steeds vaker praktijken opkopen, stelt de inspectie. Patiënten klagen vooral over een slechte bereikbaarheid van de praktijk, zowel telefonisch als voor een live afspraak.
Groeiend tekort aan startende praktijkhouders
De opkopers springen in het gat van het groeiende tekort aan huisartsen die zelf een praktijk willen draaien of met pensioen gaan. Vooral jonge huisartsen kiezen er vaker voor om alleen als waarnemer – als zzp’er – te gaan werken.
De bedrijven die de praktijken overnemen, benoemen waarnemend artsen. Het lukt niet overal om direct vast personeel te krijgen. ,,Soms zitten er huisartsen vanuit andere delen van de wereld digitaal spreekuur te houden. De kwaliteit komt hiermee in het gedrang”, oordeelt Niek de Wit, hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan UMC Utrecht.
Ook in de Tweede Kamer klinkt kritiek: ,,In deze praktijken krijgen patiënten minimale zorg, is de balie gewoon dicht en wordt de telefoon niet altijd opgenomen. Mensen verliezen de belangrijkste steunpilaar in de zorg: de huisarts”, stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink.
Onderzoek Co-Med
Bij de inspectie loopt al enige tijd een onderzoek naar één van deze bedrijven, Co-Med, dat sinds 2019 actief is en ruim 50.000 patiënten huisartsenzorg biedt.
,,Artsenpraktijk Co-Med heeft al enige tijd onze aandacht vanwege de vele meldingen over meerdere locaties in Nederland. Het bedrijf blijft onze aandacht houden zolang het onderzoek nog niet is afgesloten”, reageert een woordvoerder van de inspectie.
Ook zorgverzekeraars zeggen regelmatig met het bedrijf te spreken. ,,Het is niet zo dat we ze een contract geven en het is klaar”, zegt Nathalie van Schoonhoven, inkoper bij CZ. ,,De afgelopen periode hebben we regelmatig met ze om tafel gezeten. Voor Co-Med is het heel moeilijk om een huisarts aan zich te binden. Dat is zorgelijk.”
Klachten
Vanuit diverse regio’s klinkt kritiek op de Co-Medpraktijken. Patiënten klagen over de bereikbaarheid en huisartsen vinden dat ze geen goede zorg leveren. In de Bredase wijk Haagse Beemden rommelde het de afgelopen zomer flink. Vier huisartsen gingen met pensioen, Co-Med nam drie praktijken met zo’n 9000 patiënten over. Het regende klachten omdat er onvoldoende artsen waren en de praktijken lastig bereikbaar waren.
(HuisartsVandaag) Een voormalig assistente van één van de Co-Medpraktijken stapte op vanwege een ‘onveilige werksituatie’. Assistentes zaten soms met meerdere spoedgevallen, terwijl er geen enkele arts aanwezig was. ,,We hebben het toen maar met de spoedeisende hulp geregeld, maar die was daar ook niet blij mee. Het was een zooitje ongeregeld en structuur zat er niet in”, vertelt ze. De oud-medewerker wil anoniem blijven, omdat ze nog steeds als doktersassistente werkt.
Te weinig jonge dokters
Co-Med is één van de nieuwkomers in het huisartsenlandschap. Het bedrijf nam sinds 2019 meer dan tien praktijken met ruim 50.000 patiënten over. Medisch directeur Guy Schulpen zegt er met de overnames voor te willen zorgen dat overal een huisarts beschikbaar blijft. ,,We zien al lang aankomen dat artsen met pensioen gaan en er niet genoeg jonge dokters zijn om praktijken over te nemen.”
Schulpen erkent dat er op meerdere locaties na de overname problemen zijn geweest, zoals in Breda. ,,De bereikbaarheid was echt ondermaats”, erkent hij. En dat leidde inderdaad tot klachten bij de inspectie. ,,We hebben tijd nodig om na een overname alles te regelen. Nu ontstaat er een verkeerd beeld, doordat het op een aantal plekken een paar maanden niet goed ging. Inmiddels hebben we drie vaste artsen in Breda die elke week spreekuur draaien. We hebben de telefoonlijn naar onze centrale in Amsterdam doorgeschakeld, zodat er altijd een assistente bereikbaar is.”
,,We werken voor 80 procent met vaste gezichten, hebben het afgelopen jaar 200 diensten op de huisartsenposten gedraaid. Er is een beeld ontstaan door onze aanloopproblemen”, constateert Schulpen. En het lukt het bedrijf moeilijk om dat beeld weg te poetsen. ,,Wij moeten aan alle normen van zorgverzekeraars en inspectie doen. Geloof mij, we liggen onder een vergrootglas. Als wij geen goede zorg zouden leveren, zouden we allang niet meer bestaan.”