Patiënten maken nog weinig gebruik van mogelijkheid e-consult bij de huisarts
(HuisartsVandaag) Bijna alle huisartsen bieden hun patiënten de mogelijkheid om online afspraken te plannen, uitslagen van onderzoeken te bekijken of de huisarts digitaal te spreken. Maar veel patiënten weten deze persoonlijke gezondheidsomgeving nog niet te vinden, zo blijkt uit een rondgang van de website NU.nl.
Voor een herhaalrecept of bij kleine, veelvoorkomende kwaaltjes is die persoonlijke omgeving een oplossing. Daarvoor is een fysiek bezoek aan de huisarts namelijk ook niet nodig. De huisarts kan op basis van bijvoorbeeld een berichtje, foto of videogesprek meestal al beslissen wat er moet gebeuren.
Patiënten nog niet enthousiast over e-consult
Bij ruim negen op de tien huisartsen wordt de mogelijkheid van een e-consult aangeboden, zo blijkt uit de meest recente E-healthmonitor van het ministerie van Volksgezondheid.
“Het aantal patiënten dat gebruikmaakt van het e-consult neemt toe”, zegt Thom Meens van de Patiëntenfederatie tegen NU.nl. “Dat vinden we een goede ontwikkeling, maar het moet altijd mogelijk blijven om de huisarts ook fysiek te bezoeken.” Het aantal patiënten digitaal contact heeft met zijn huisarts is overigens nog steeds vrij beperkt. “We zien dat het gebruik van de persoonlijke gezondheidsomgeving onder huisartsen best hoog is”, zegt Lilian van Tuyl van kennisinstituut Nivel. “Maar het wordt slechts door een klein deel van de patiënten gebruikt.”
Vragen over veiligheid
“Een groot voordeel van digitaal contact met de huisarts is dat in bepaalde situaties sneller geschakeld kan worden”, zegt Meens. “De huisarts kan een foto van een plekje op de huid bijvoorbeeld doorsturen naar een dermatoloog voor extra controle. Die kan de foto mogelijk tussendoor beoordelen, waardoor de patiënt veel sneller geholpen kan worden.”
“De keerzijde is dat dit vragen over de veiligheid oplevert”, vervolgt Meens. “De gebruikte systemen moeten volledig veilig zijn. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat bijvoorbeeld medische foto’s voor niets anders gebruikt kunnen worden.”
Tijdwinst voor de patiënt, niet voor de huisarts
Digitaal contact met de huisarts is volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een goede ontwikkeling, die voor zowel patiënt als huisarts voordelen kan hebben. “De patiënt hoeft niet op pad om de huisarts te bezoeken en kan het gesprek bijvoorbeeld makkelijker tussendoor plannen.”
Voor huisartsen kan digitaal contact, zoals online afspraken plannen en e-consulten, soms efficiënter zijn. Maar dat is niet altijd het geval. “Een digitaal consult, bijvoorbeeld via beeldbellen, duurt vaak langer dan een fysieke afspraak. De afstand maakt de beoordeling soms moeilijker, waardoor er juist meer tijd nodig is. Het digitale consult zorgt er daardoor nog niet voor dat een huisarts meer patiënten op één dag kan helpen.”
Een andere kanttekening bij het e-consult is de werkdruk. Huisartsen ervaren een hogere werkdruk nu ze ook e-consulten tussendoor doen, blijkt uit de E-healthmonitor.