Nieuws

Groep waarnemend huisartsen zegt ‘nee, tenzij’ tegen actieplan ANW. ‘Dienstplicht vergroot de problematiek’

(HuisartsVandaag) ‘Met ontsteltenis hebben wij als waarnemend huisartsen kennis genomen van het actieplan ANW’, zo schrijft waarnemend Isar Wulffaert op LinkedIn. ‘Met dit plan wordt gepoogd een oplossing te vinden voor de dienstbelasting voor praktijkhouders en daarmee het praktijkhouderschap aantrekkelijker te maken. We zien het grote belang hiervan in, maar de uitvoering zoals voorgesteld in het actieplan stuit bij ons als waarnemers op grote bezwaren. Wij zeggen dan ook,  ‘Nee, tenzij tegen dit plan.’

Het plan is volgens Wulffaert en zijn beroepsgenoten niet in lijn met eerder gepubliceerde artikelen van de LHV waaronder het rapport “Actieplan Werkdruk in de ANW, een zoektocht naar oplossingen”, dat ook genoemd wordt in het Integraal Zorgakkoord (IZA). ‘In voorgaande rapporten is altijd gesproken over een andere verdeling van de diensten op vrijwillige basis: vrij roosteren. Dit is nu veranderd in een verplichte verdeling van de diensten voor alle huisartsen: verplicht roosteren.’

Evenredigheid en solidariteit
Waarnemers participeren volgens Wulffaert en de zijnen reeds solidair in de dienstverdeling. ‘Zij maken circa 45% uit van de totale werkzame huisartsenpopulatie (Nivel, 2022), en nemen circa 40-50% van de diensten voor hun rekening, waaronder een ruime meerderheid van de nachtdiensten. Deze berekening is nog zonder de correctie voor het feit dat waarnemers gemiddeld minder uur per week werken (waarnemer 30,1 uur, praktijkhouder 49 uur, bron: Nivel “De werkweek van de Nederlandse huisarts in 2018”). Er is dus al sprake van evenredigheid en solidariteit.’

Naast bezwaren ten aanzien van solidariteit zijn er volgens de groep waarnemers ook veel onduidelijkheden ten aanzien van de uitvoering. ‘De juridische positie van de waarnemend huisarts als ZZP’er staat in dit plan onder druk en de gevolgen hiervan zijn tot op heden écht onvoldoende in kaart gebracht en onderzocht door een onafhankelijke partij.’

Afwijzing actieplan en alternatieve oplossing
‘Het Actieplan zoals het er nu ligt wijzen wij af’, schrijft de groep waarnemers en kiest voor een alternatieve oplossing. Zij roepen hun collega-huisartsen daarom op om tegen het plan op de landelijke ledenvergadering te stemmen van de LHV op 29 november en zich niet aan te sluiten bij een huisartsenpost met een dienstplicht.

De LHV heeft op haar website meer duidelijkheid gegeven over de invulling van het actieplan (Actieplan ANW: veelgestelde vragen) 

Het actieplan ANW heeft volgens de groep waarnemers voor de waarnemer én praktijkhouder de volgende gevolgen:
1. Iedere huisarts is verplicht een overeenkomst aan te gaan met minimaal één primaire huisartsenpost naar keuze.
2. Deze huisartsenpost legt alle aangesloten huisartsen eenzelfde minimale hoeveelheid diensten op, ongeacht praktijkgrootte.
3. Je kan je voorkeur opgeven voor het gehele kalenderjaar.
4. Indien na verplicht roosteren (nacht)diensten overblijven, worden deze verdeeld over alle aangesloten huisartsen.
5. Iedere huisartsenpost moet zelf bedenken hoe deze onderlinge verdeling van overgebleven diensten verdeeld gaan worden.
6. Advies is om deze diensten te verdelen onder de aangesloten huisartsen die zich voor het minste aantal diensten hebben ingeschreven.
7. Alleen als je een overeenkomst hebt met één primaire huisartsenpost is het toegestaan ook diensten over te nemen op andere huisartsenposten.
8. Uitgangspunt is dat er op ‘de vrije markt’ geen tarieven worden betaald boven de door de NZa vastgestelde maximum-tarieven.
9. De huisartsenpost gaat de uitbetaling doen, waardoor je als waarnemer terug gaat naar één opdrachtgever voor diensten.
10. Het quotum voor praktijkhouders van aantal diensten gekoppeld aan de praktijkgrootte wordt losgelaten.
11. Met het invoeren van spoed=spoed gaan huisartsenposten (in de nacht) sluiten.

Grote gevolgen bij groen licht voor het actieplan
De groep waarnemers voorzien grote (nadelige) gevolgen als er groen licht komt voor het actieplan ANW.
Zo kunnen waarnemers zich helemaal niet (of tijdelijk) aansluiten bij een huisartsenpost. Indien waarnemers meer diensten moeten doen zorgt dat voor minder dagwaarnemingen. Waarnemers kunnen stoppen als huisarts. Het plan zou juridisch en fiscaal niet houdbaar zijn. ‘Plof’praktijken en commerciële partijen zouden vrij baan krijgen.

Lees meer