Nieuws

Zorgminister Kuipers: ‘Water staat de huisartsen aan de lippen’

(HuisartsVandaag) De zorg in Nederland op allerlei onderdelen al langer niet meer de ‘beste van de wereld’
Deze opmerkelijke uitspraak deed zorgminister Ernst Kuipers bij het WNL-programma Sven Op 1. “Ik ben bang dat we allereerst eerlijk moeten zijn naar patiënten en burgers en zeggen: op allerlei onderdelen is dat niet meer zo.”
Nederland mag normaal gesproken “met recht” trots zijn op de eerstelijnszorg. “Iedereen in Nederland een huisarts: het fundament van onze zorg”, zegt Kuipers. “Maar de praktijk is dat op dit moment het water bij de huisartsen aan de lippen staat, en dat voor veel mensen het in allerlei regio’s vrij ondoenlijk is om een huisarts of een tandarts te vinden.”

‘Zorg kan op allerlei punten echt anders en beter’
Hetzelfde geldt voor toegangstijden tot de geestelijke gezondheidszorg en de acute zorg, stelt Kuipers. “As je op allerlei punten in de medisch specialistische zorg naar uitkomsten kijkt, moet je constateren — ook in vergelijking met het buitenland — dat het echt anders en beter kan.”
Zo moet er meer samengewerkt worden en moet er beter gekeken worden naar de passende zorg, zegt Kuipers. “Maar we moeten ook zorgen dat mensen sneller geholpen worden op de plek waar ze het meeste op hun plaats zijn.”

Integraal Zorgakkoord
Kuipers wijst op het Integraal Zorgakkoord (IZA). Daarin zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Dat gebeurde in het verleden ook wel, maar die akkoorden waren vaak erg gericht op een specifiek domein, legt Kuipers uit: “De huisartsenzorg, de medisch-specialistische zorg, en die waren primair financieel, met een kleine inhoudelijke paragraaf.”
Dat hebben Kuipers en de minister van Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, nu omgedraaid, zo zegt hij. “We hebben gezegd: we moeten echt streven naar een integraal akkoord met alle partijen. Dat moet allereerst gaan over de inhoud, en natuurlijk volgt er dan ook geld.” Dat heeft ermee te maken dat de problemen binnen een specifiek domein nu ook andere raken, aldus de minister. “Op het moment dat ziekenhuizen meer wachttijd hebben voor operaties, komen patiënten die op zo’n wachtlijst staan frequent tussentijds bij de huisarts, die het al ontzettend druk heeft.”

Lees meer