Nieuws

‘Met het zorgakkoord krijgen huisartsen het nog drukker en daar krijgen ze geen stuiver extra voor’

(HuisartsVandaag) Minister Ernst Kuipers wil dat de vrije artsenkeuze wordt ingeperkt. Het Integraal Zorgakkoord maakt het moeilijker en duurder voor patiënten om naar een zorgverlener naar keuze te gaan, als die geen contract heeft met een zorgverzekeraar. Volgens Fini de Paauw van de Stichting Provinciale Chronisch zieken- en Gehandicaptenorganisatie Zeeland gaat het slagen van dit akkoord ten koste van veel patiënten, zo zei zij in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland.

“Er moet wel iets veranderen in de zorg, daar ben ik het wel mee eens. Maar het mag nooit over de rug van de patiënt.” En juist daar maakt De Paauw zich grote zorgen om. “Kunnen mensen nog naar de specialist waar je een vertrouwensband mee hebt? Daar is te weinig aandacht voor in dit akkoord.” Vooral voor mensen met een beperking is er volgens De Paauw weinig geregeld. “Die worden niet genoemd. Het is niet voor niks dat psychische gezondheidsorganisatie Mind uit het overleg is gestapt. Er wordt niet naar ze geluisterd.”

Grote zorgen
En De Paauw heeft nog andere zorgen rondom dit akkoord. “Wat belangrijk is, is dat de huisartsen niet getekend hebben voor dit akkoord. In het akkoord staat dat de meeste zorg naar de eerste lijn gaat, dus naar de huisartsen. Die gaan het dus drukker krijgen, maar krijgen er geen stuiver bij”, vertelt hij. En dan is er nog de vergrijzing. “Niet alleen bij de bevolking, maar ook onder huisartsen.” De Paauw denkt dat het erop neerkomt dat er steeds meer digitaal geregeld gaat worden. “Maar er zijn een heleboel mensen die niet goed met een online-omgeving overweg kunnen of liever persoonlijk contact hebben met de huisarts.”

Drempels
In het akkoord staat ook dat de zorgverzekeraar contracten zal moeten sluiten met behandelaars. “Dat geeft de zorgverzekeraar veel macht en dat vind ik jammer”, zegt De Paauw. “Het kan dus zomaar zijn dat je in de wacht staat bij een specialist en dat uiteindelijk duidelijk wordt dat die specialist geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. En dan moet je het zelf gaan betalen.”
En daar is De Paauw bang voor. “Dat gaat mensen erg beperken. Afstand gaat dan een rol spelen. Als jouw zorgverzekeraar een contract heeft met een specialist in Goes, moet je als Zeeuws-Vlaming helemaal naar Goes rijden om daar gezien te worden.” En dat brengt volgens niet alleen kosten met zich mee. “Voor mensen die aan de rand van bijvoorbeeld Zeeuws-Vlaanderen wonen, is dat een grote drempel.”

Actie voeren
De Paauw ziet in ieder geval genoeg reden om actie te voeren tegen de nieuwe plannen voor de zorg. “Ik ga absoluut protesteren. Het is praktisch wel moeilijk om mijn achterban te mobiliseren. Een groep rolstoelers op het Malieveld maakt ook minder indruk dan een enorme groep tractoren. Maar ik hoop dat we een vuist kunnen maken.”

Lees meer