Kuipers en Helder noemen het ‘spijtig’ dat huisartsen zorgakkoord niet ondertekenen
(HuisartsVandaag) Het Integraal Zorgakkoord is definitief zonder steun van huisartsen gesloten. Na een laatste overlegronde over het akkoord afgelopen vrijdagmiddag hebben alle partijen die bij de totstandkoming waren betrokken ondertekend, behalve de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en patiëntenplatform voor de ggz MIND. VWS-ministers Ernst Kuipers en Conny Helder noemen het ‘spijtig’ dat de LHV niet tekent, zo bericht de redactie van Medisch Contact.
Volgens de bewindslieden is ‘juist de eerstelijnszorg heel belangrijk om de ambities uit het akkoord waar te maken’. De ministers willen ‘in gesprek blijven over het versterken van het wederzijdse vertrouwen’ met de partijen die niet hebben getekend ‘met als inzet dat deze zich op termijn alsnog verbinden aan het zorgakkoord’. Kuipers en Helder zeggen ‘goede hoop’ te hebben dat dit alsnog gebeurt.
Aanpassingen noodzakelijk
Afgelopen vrijdag was er opnieuw overleg over het akkoord om zorgen die nog leefden bij de betrokken zorgpartijen te bespreken. De LHV had vorige week naar aanleiding van de besluitvorming in de landelijke ledenvergadering het standpunt ingenomen het akkoord nu niet te tekenen, en schoof niet meer aan bij dat laatste overleg. Alleen als er binnen drie maanden enkele aanpassingen in het akkoord komen om aan hun wensen tegemoet te komen, overwegen de huisartsen alsnog aan te sluiten.
Geen honderd procent geruststelling bij medisch specialisten
De Federatie van Medisch Specialisten (FMS) heeft het integraal zorgakkoord ondertekend zodat de ‘inbreng van dokters’ wordt meegenomen bij besluitvorming, maar geeft aan ‘geen honderd procent geruststelling te voelen’ bij het totaal. De FMS waarschuwt voor te hoge verwachtingen van digitalisering in de zorg en wijst op het belang van behoud van de vrije artsenkeuze. De specialisten merken vervolgens ook op dat concentratie ‘geen doel op zich moet worden’ of tot ‘versnippering van zorg’ moet leiden.