Nieuws

Huisartsen houden voorlopig nog hun poot stijf en tekenen zorgakkoord niet

(HuisartsVandaag) Ondanks intensief overleg met het ministerie van VWS en zorgminister Kuipers én met Zorgverzekeraars Nederland en de NZa in de dagen na de ledenvergadering van maandag 12 september heeft de LHV afgelopen vrijdag namens de huisartsen besloten om geen handtekening te zetten onder het Integraal Zorgakkoord. Tot donderdagavond laat is gesproken over de concrete invulling van de voorwaarden en een mogelijke versnelling daarvan, echter zonder resultaat. Een woordvoerder van LHV verklaarde hierover: “We hopen dat er in de komende maanden nog nadere afspraken zijn te maken over de voorwaarden voor overeenstemming. Dan komt er mogelijk vertrouwen en ruimte voor ondertekenen.”
Eerder op die vrijdag maakten Actiz, de club van kleine aanbieder van wijkzorg Zorgthuisnl en de belangenvereniging van ggz-patiënten MOND wel een ommezwaai en tekenden alsnog voor het zorgakkoord. Van de handtekeningen van de Nederlandse GGZ, de medisch specialisten, InEen, de ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland,de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland had Ernst Kuipers zich al eerder verzekerd.
samen met het ministerie van VWS het Integraal Zorgakkoord ondertekend

Brief Kuipers
In een laatste poging om LHV te overtuigen, heeft Kuipers donderdag nog een brief gestuurd. Daarin benadrukt hij dat het maximumtarief “substantieel zal stijgen en recht doet aan de zwaarte van de belasting” van huisartsen. Volgens de minister gaat het om een budget van 40 à 50 miljoen euro.
Ook schrijft Kuipers in de brief dat in het IZA afspraken staan voor ‘meer tijd voor de patiënt’ (MTVP). Dat zal dit jaar bij de contractering door zorgverzekeraars voor 2023 worden aangeboden. Hiervoor is de door huisartsen gevraagde 220 miljoen beschikbaar. Ook is Kuipers bereid MTVP met ingang van 2024 structureel onder te brengen in de bekostiging van de huisartsen. De ledenvergadering “heeft van deze brief kennis genomen”.

Ministers willen stappen zetten
Dat er flinke stappen gezet moeten worden om de zorg in Nederland nu en in de toekomst bereikbaar en betaalbaar te houden is geen geheim. “Niets doen is geen optie. Als we warme en liefdevolle zorg willen behouden voor wie het écht nodig heeft, moeten we moeilijke keuzes maken. Dat we die keuzes nu samen met het zorgveld en de gemeentes kunnen maken is een geweldige stap”, zegt Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, in het persbericht van VWS over het afsluiten van het Integraal Zorgakkoord.

In het persbericht over het afsluiten van het akkoord schrijven de betrokken ministers en staatssecretaris dat er in het akkoord afspraken zijn gemaakt over de betaalbaarheid van zorg. ‘Er wordt veel geld uitgegeven aan zorg en dat is en blijft belangrijk, maar kosten moeten niet ongeremd doorgroeien…..Om aan te sluiten bij het doel om de eerstelijnszorg te versterken, zit er meer groei in de budgetten van bijvoorbeeld de huisartsenzorg en de wijkverpleging dan sectoren in de tweedelijnszorg, zoals medisch-specialistische zorg en de ggz. Zo stijgt voor zowel de huisartsenzorg als de wijkverpleging de komende jaren het budget tot ruim 4 miljard euro in 2026.’

In gesprek blijven
Met de partijen die het akkoord niet hebben getekend, blijft het ministerie in gesprek. De inzet is dat deze partijen zich op termijn alsnog verbinden aan het zorgakkoord, zo vermeldt het persbericht van het ministerie. Minister Kuipers hoopt dan dat de partijen die nu niet hun handtekening willen zetten onder het zorgakkoord in elk geval ‘inhoudelijk de lijn (van het akkoord) steunen en mee willen inzetten op deze beweging’.
Op haar eigen website schrijft de LHV daarover: ‘Mogelijk zijn de voorwaarden die in de ledenvergadering zijn geformuleerd, snel (en sneller dan binnen drie maanden) concreet ingevuld, zodat we als huisartsen dan met vertrouwen het Integraal Zorgakkoord kunnen tekenen. De ledenvergadering besluit daarover in december en mogelijk eerder.’

Lees meer