Nieuws

Toezeggingen van minister Kuipers namen onvrede bij actiegroepen van huisartsen niet weg

(HuisartsVandaag) De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vroeg ‘extra garanties’ van VWS-minister Kuipers over het nakomen van afspraken over huisartsenzorg in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en kreeg die naar eigen zeggen in het afgelopen weekend ook. Op die manier hoopte de LHV de onrust te bezweren onder huisartsen die zich voor de ledenvergadering van de LHV tegen het akkoord hadden uitgesproken. Huisartsenactiegroep De Bevlogen Huisartsen liet nog voor de aanvang van die ledenvergadering weten dat die garanties niet voldoende zijn,

Afgelopen weekeinde bleek, uit een LHV-ledenpeiling onder ruim drieduizend huisartsen, dat velen van hen niet wilden instemmen met het zorgakkoord. Een groep bezorgde huisartsen had via een open brief bij de LHV aangedrongen op openbaarmaking van de uitslag van die ledenpeiling. Op allerlei punten, zoals het bereiken van Meer tijd voor de Patiënt, betere algemene en ANW-tarieven en begrenzing van taken, gaven zo’n drieduizend huisartsen ruime onvoldoendes voor het stuk, met een gemiddelde van 4,5 als rapportcijfer. Ook ontbrak het huisartsen gelet op de ervaringen bij eerdere hoofdlijnakkoorden aan vertrouwen dat afspraken worden nageleefd en voor huisartszorg gereserveerd geld ook echt wordt besteed.

Toezeggingen in brief Kuipers
Gealarmeerd door zoveel negatieve reacties trad de LHV weer in overleg getreden met minister Kuipers. Dat leidde uiteindelijk tot een brief van de bewindsman waarin hij schreef dat hij mag worden aangesproken op het nakomen van afspraken. De LHV beschouwde dit als een toezegging dat Kuipers zich persoonlijk verantwoordelijk stelde voor het nakomen van de afspraken. Reden voor het bestuur van VPHuisartsen om haar leden in de loop van maandag te adviseren het zorgakkoord te ondertekenen. Het bleek ’s avonds niet voldoende om de vertegenwoordigers van de huisartsen in de landelijke ledenvergadering over de streep te trekken.

Actiegroepen blijven kritisch
Huisartsenactiegroep De Bevlogen Huisartsen (DBH), die advocaten mee had laten kijken naar de lijvige teksten van het zorgakkoord, vindt dat ‘er geen enkele concrete toezegging’ in het akkoord én in Kuipers’ brief stond, en dat ‘zijn woorden net zo vaag en nietszeggend zijn als het IZA zelf’, zegt DBH-voorzitter Christof Zwart. Volgens hem ontberen akkoord en brief juridische afdwingbaarheid. Een andere actiegroep, Help de Huisarts Verzuipt, was evenmin te spreken over brief en akkoord.

Lees meer