Huisartsen overvallen door hun rol in plotselinge communicatie VWS over coronaprik voor griepprikgroep
Minister Kuipers heeft besloten dat “de griepprikgroep” voorrang moet krijgen voor een coronaherhaalprik. Hij doet daarbij een beroep op huisartsen om te zorgen dat de juiste mensen een uitnodiging krijgen. Er is een hoop nog niet duidelijk over dit proces. Desondanks heeft het ministerie van VWS nu al aangekondigd dat dit gaat plaatsvinden, zo schrijft de belangenvereniging op haar website.
,,Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen, als er rekening wordt gehouden met de uitvoerbaarheid en ze goed ondersteund worden”, zegt huisarts en LHV-bestuurslid Guus Jaspar in een reactie tegen het Algemeen Dagblad. ,,Het kan het ministerie van VWS niet ontgaan zijn hoe hoog de druk op de huisartsenzorg momenteel is. Houd daar dan ook rekening mee in je besluitvorming en communicatie.”
De LHV zegt dat huisartsen zouden helpen met de selectie van medische risicogroepen, als daarbij werd voldaan aan randvoorwaarden. Zo willen de huisartsen duidelijkheid over de vergoeding voor de tijd die het kost en voldoende voorbereidingstijd, zeker ook aangezien de praktijken in de vakantieperiode minder bezet zijn. Daarnaast willen ze dubbel werk voorkomen, door de uitnodigingen voor de coronavaccinaties tegelijk met die voor de griepprik te versturen. ,,Die randvoorwaarden zijn nu nog niet geregeld.”
Veel onduidelijkheid
Minister Kuipers van VWS heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor de griepprik, binnenkort een uitnodiging moeten krijgen voor een volgende coronavaccinatie (de “herhaalprik”). Tot nu toe hebben alleen mensen van 60 jaar en ouder en bepaalde andere groepen een uitnodiging gekregen voor deze herhaalprik.
Omdat alleen huisartsen weten welke mensen een griepprikindicatie hebben, vraagt de overheid weer van huisartsen om de selecties te maken en te zorgen dat deze mensen een uitnodiging krijgen. Maar ondanks de lange voorbereidingstijd die de overheid heeft gehad het afgelopen jaar, is nu veel nog onduidelijk over hoe dit proces moet gaan lopen.
Guus Jaspar, huisarts en bestuurslid LHV: “Het ministerie van VWS heeft al maanden de tijd om dit scenario voor te bereiden. Toch zijn op dit moment het proces en de randvoorwaarden nog niet duidelijk. Tegelijkertijd wordt dit besluit wel al vanuit de overheid gecommuniceerd. Dit zal weer vragen oproepen, bij huisartsen én bij patiënten. We hadden afgesproken dat de voorwaarden, timing en proces vooraf helder zouden zijn. Nu ontstaat er onrust die niet had gehoeven.”
Voorwaarden
De vragen en voorwaarden die de LHV aan de overheid heeft gesteld zijn:
• Geef huisartsen voldoende voorbereidingstijd om de selecties te maken en houd in de planning rekening met de lagere bezetting in praktijken tijdens de vakantieperiode. Er wordt nu aangekondigd dat er half september gestart moet worden. Meer dan dat is nog niet duidelijk.
• Voorkom dubbel werk: zorg dat de selecties voor deze covidvaccinaties en voor de griepprik (selectiewerk dat dit najaar toch al gedaan moet worden) in één keer kunnen worden gemaakt.
• Ontzorg huisartsen bij de verzending. Regel bijvoorbeeld dat ze gebruik kunnen maken van een verzendhuis.
• Geef vooraf duidelijkheid over de vergoeding voor de tijd en voor de verzending.
• Zorg als overheid dat je huisartsen direct zelf informeert over dit besluit, in plaats van dat ze het via de media moeten horen (het RIVM heeft dit punt opgepakt, door vandaag een SNPG-alert te sturen naar alle huisarts-praktijkhouders).