Nieuws

Kabinet trekt 21 miljoen uit om ggz-patiënten aan werk te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft er de komende twee jaar in totaal ruim 21 miljoen euro voor over om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg aan werk te helpen. Met dat geld kunnen ggz-instellingen voor de juiste begeleiding zorgen.

Dat staat in een regeling die minister Carola Schouten (Participatie) deze week online heeft gepubliceerd en waar de Volkskrant als eerste over berichtte. "Gezond zijn en je gezond voelen is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij", schrijft de bewindsvrouw. "En andersom werkt het ook: wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter."

Het plan van Schouten richt zich op de door ggz-instellingen zelf ontwikkelde IPS-methode (individuele plaatsing en steun), waarin zorg, re-integratie en jobcoaching samenkomen. Onderzoek naar de werkzaamheid van deze methode wijst uit dat de helft van de deelnemers na vijf jaar nog altijd werk heeft.

Nieuwe kansen

Met het beschikbare budget kunnen naar schatting 2225 mensen met bijvoorbeeld angst, depressie, ADHD, autismespectrumstoornissen, bipolaire stoornissen, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen worden geholpen. Voor de subsidieregeling kunnen ggz-instellingen terecht bij de gemeenten.

Cliëntenorganisatie MIND is positief over het initiatief. "Er is een grote groep mensen die potentieel heeft, maar nu te vaak wordt verwezen naar dagbesteding of vrijwilligerswerk", legt beleidsmedewerker arbeid Thomas Pruijsen uit. "Tegen deze mensen is misschien gezegd dat ze nooit kans zullen maken op de arbeidsmarkt."

Door goede begeleiding en een kort lijntje met de ggz-instelling kan iemand toch tot betaald werk komen. "Wel is het belangrijk om te monitoren of mensen ook echt bij betaald werk uitkomen en niet alsnog op een vrijwilligerspost belanden", benadrukt Pruijsen. Het traject gaat volgens hem van start bij grotere ggz-instellingen. Mensen die bij kleinere instellingen worden behandeld of niet onder behandeling staan blijven zo buiten beeld. "Dat is een nadeel, maar je moet natuurlijk ergens beginnen."