Kuipers houdt vast aan herberekening GVS ondanks bezwaren van huisartsen en risico’s voor patiënten
Ondanks zwaarwegende bezwaren van beroepsorganisaties als de LHV en NHG en de grote risico’s voor patiënten heeft zorgminister Ernst Kuipers toch besloten dat de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) per januari 2023 in werking treedt. LHV en NHG maken zich onder andere grote zorgen over deze herberekening omdat de lasten én kosten van deze herberekening bij zorgverleners en patiënten komen te liggen.
LHV-bestuurder Guus Jaspar schrijft hierover op de website van zijn vereniging: “Het is onbegrijpelijk dat minister Kuipers met dit besluit volledig voorbij gaat aan de bezwaren van zorgverleners en aan de grote risico’s en verwachte extra kosten voor patiënten. Dit is geen modernisering maar een herijking van tarieven. Het wisselen van geneesmiddel vraagt om zorgvuldige begeleiding, zoals extra monitoring van bijwerkingen en bloedonderzoeken. Dit leidt tot hoge zorgkosten en meer werk voor de huisarts, terwijl wij toch heel duidelijk aangeven dat er in de huisartsenzorg niets meer bij kan!”
Bezwaren blijven onveranderd
De bezwaren van LHV en NHG die onverkort blijven gelden zijn nu de minister de bezwaren van beroepsorganisaties terzijde schuift:
• de patiënt moet meer bijbetalen aan noodzakelijke geneesmiddelen
• om bijbetaling door patiënten te voorkomen zal de huisarts in een aantal gevallen gedwongen moeten afwijken van NHG-richtlijnen
• wisselen van geneesmiddelen brengt veel onrust met zich mee en daarmee risico op medicatiefouten. De Leidraad Verantwoord Wisselen komt dan ook onder druk te staan door de herberekening van het GVS.
• deze herijking van tarieven leidt tot hogere zorgkosten en meer werk voor huisartsen door extra consulten, bloedonderzoek etcetera.
Bron Huisartsvandaag