Nieuws

51 - 60 van 275 ‹ vorige 1 | 2 | 3 | ... | 5 | 6 | 7 | ... | 26 | 27 | 28 volgende › »|

 • ‘Dokter Google passeert huisarts’

  ‘Dokter Google passeert huisarts’

  HuisartsenService, 30 april 2019

  De arts wordt als voorschrijver van geneesmiddelen steeds gepasseerd, zo stelt De Telegraaf. Patiënten dokteren steeds vaker zelf en bestellen hun medicijnen online. De krant baseert zich op onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat patiënten op ‘kinderlijk eenvoudige wijze’ aan allerhande zware medicijnen kunnen komen zonder daar een handtekening van een behandelend arts voor te hebben. In sommige gevallen hebben medicijnleveranciers in het buitenland zelf een ‘toezichthoudend arts’ om deze patiënten ’medisch te begeleiden’. Vaak ontstaat het bestelgedrag uit onvrede over de eigen huisarts, als deze weigert een kuurtje (antibioticum) voor te schrijven. 

 • Praktijkverpleegkundigen Huisartsenpraktijk Ootmarsum

  Praktijkverpleegkundigen Huisartsenpraktijk Ootmarsum

  HuisartsenService, 23 april 2019

  Garantie voor persoonsgerichte zorg

 • Uitkomsten Studie TAVI bij laag risicopatienten

  Uitkomsten Studie TAVI bij laag risicopatienten

  NEJM online, 18 april 2019

  Tijdens het NVVC voorjaarscongres op 12 april heeft Prof. dr. P. Dejaegere, bijzonder hoogleraar Interventiecardiologie in het Erasmus MC en voorzitter van de THI werkgroep, een baanbrekende studie toegelicht, die onlangs is gepubliceerd in de NEJM online (zie vertaalde abstract verderop in dit bericht. Het betreft de resultaten van de PARTNER 3 studie over Transcatheter Aortaklepvervanging met ballonvalvuloplastiek bij laag risicopatiënten.

 • Driekwart huisartsen ontevreden over contract verzekeraars

  Driekwart huisartsen ontevreden over contract verzekeraars

  HuisartsenService, 16 april 2019

  ‘Door de contracten met zorgverzekeraars is de uitvoering van het hoofdlijnakkoord niet mogelijk’, zo stelt NRC op basis van een enquête door onderzoeksbureau Newcom in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging. De waardering van huisartsen voor de contracten die zij van zorgverzekeraars krijgen was eerder al laag. Ruim zevenhonderd praktijkhoudende huisartsen hebben gereageerd op de enquête en uit hun reacties blijkt dat deze waardering nog lager is geworden. Omdat er steeds meer een beroep gedaan wordt op de eerstelijnszorg, is in de zomer van 2018 het zogenoemde hoofdlijnakkoord gesloten tussen het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging. Hoewel er hierdoor tot 2022 ongeveer een half miljard euro extra beschikbaar is voor huisartsenzorg, klagen huisartsen dat de contracten hen te weinig ruimte bieden. “We willen wel zorg overnemen van het ziekenhuis, we kunnen het ook, maar we hebben er de tijd niet voor”, aldus Paulus Lips, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging. “Er komen mondjesmaat initiatieven die tegemoetkomen aan de afspraken. Maar grosso modo gebeurt er nog veel te weinig.” 

 • Praktijk voor moeilijk plaatsbare patiënten in Leeuwarden

  Praktijk voor moeilijk plaatsbare patiënten in Leeuwarden

  , 09 april 2019

  p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #454545} Een reeks van nieuwsberichten uit de laatste editie van ons magazine HuisartsenService. Komende dinsdagen zullen diverse berichten en artikelen vanuit HuisartsenService gedeeld worden. Elk artikel heeft raakvlak met huisartsen en de eerstelijnszorg.   p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #454545} Om de Leeuwarder huisartsen te ontlasten, is door MedTzorg uit Utrecht een huisartsenpraktijk gestart in Leeuwarden waar onder meer onverzekerden, zoals dak- en thuislozen, terecht kunnen. GGD Fryslân is vorig jaar met de inloopspreekuren begonnen, MedTzorg neemt die taak over. Hun komst is een gevolg van de actieplannen die de GGD, De Friesland en de gemeente Leeuwarden eerder hebben opgesteld om zich voor te bereiden op de toekomstige huisartsenzorg. De stad kampt met een huisartsen- tekort en op deze manier wordt een groep van honderd moeilijk bemiddelbare patiënten overgenomen. Directeur Wil van de Water stelt dat uiteindelijk ook andere patiënten welkom zijn, daar in de gemeente Leeuwarden de meeste huisartsen al bijna twee jaar een patiëntenstop hanteren. “We willen geen enkele praktijkhouder in de weg zitten.” 

 • De POH; de kurk waarop de praktijk drijft?

  De POH; de kurk waarop de praktijk drijft?

  , 02 april 2019

  De eerstelijnszorg verandert sneller dan zijn schaduw. Slechts enkele jaren geleden heeft HuisartsenService al eens een volledig magazine in het teken van de POH gezet en toen was de praktijkondersteuner aan een flinke opmars bezig. Inmiddels is deze niet meer weg te denken, maar hoe lang kunnen zij nog de kurk zijn waar de topzware eerstelijnszorg op drijft?    Het is natuurlijk niet zo dat de praktijkondersteuner er van de ene op de andere dag was. Maar de groei van – en de vraag naar – nieuwe praktijkondersteuners is de afgelopen jaren wel in een stroomversnelling gekomen. De geschiedenis van de POH zoals we die nu kennen gaat terug tot de jaren negentig. Ook toen al spraken huisartsen over een (te) hoge druk op de praktijk en de wens werd uitgesproken om de kwaliteit van de eerstelijnszorg op een manier te behouden of verbeteren die tot dat moment nog niet ontwikkeld was. Naast assistentes en (wijk)verpleegkundigen bleek er behoefte aan meer kwalitatief hoger opgeleide ondersteuning. Er werden rondom de chronische zorg van diabetes type 2 patiënten pilots opgezet met soortgelijk personeel om die patiënten te begeleiden. Met succes. Dit leidde rond de eeuwwisseling tot een convenant tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), met als doelstelling de kwaliteit van de zorg voor chronisch zieken te verbeteren, de werkdruk op de huisarts te verminderen en de samenwerking tussen meerdere huisartsenpraktijken te bevorderen. Vanaf dat punt kwam de term Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg (POH) in zwang en ontstonden er POH-opleidingen op hbo-niveau.  p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #454545} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica; color: #454545; min-height: 17.0px}

 • Blokhuis start Vaccinatiealliantie

  Ministerie van VWS, 27 maart 2019

  Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft gisteren in Den Haag de startbijeenkomst gehad met de Vaccinatiealliantie. Deze alliantie verbindt jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers. Samen willen zij uitgesproken deelnemen aan het maatschappelijke debat over het grote belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. De ambassadeurs van de Vaccinatiealliantie willen met hun activiteiten de kennis over vaccinatie - bij ouders en professionals - verbeteren en bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad.

 • HuisartsenService aanwezig bij 2 daagse nascholing Huisartsen

  HuisartsenService aanwezig bij 2 daagse nascholing Huisartsen

  HuisartsenService, 26 maart 2019

  Dit weekend was de HuisartsenService aanwezig bij de 2 daagse nascholing voor Huisartsen in den Bosch georganiseerd door Health Investment. Een mooi week-end met goede onderwerpen omtrent het thema Energiek. Heeft u als huisarts ons daar gesproken en wilt u graag een afspraak met ons maken m.b.t onze dienstverlening?

 • Magazine HuisartsenService POH Special

  HuisartsenService, 25 maart 2019

  De nieuwste editie staat vanaf vandaag online op onze website. De POH staat centraal deze keer. Als het goed is ontvangt u ons magazine als huisarts ook per post. Heeft u deze na vandaag niet binnen gekregen , mail ons dan op info@huisartsenservice.nl en wij zorgen dat u hem alsnog toegestuurd krijgt.

 • Minister Bruins over no deal Brexit: Desnoods ontheffing voor medisch hulpmiddel met Brits certificaat

  Ministerie van VWS, 20 maart 2019

  Bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder terugtrekkingsakkoord (no deal scenario) is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het waarborgen van de continuïteit van de zorg staat voorop, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins maant producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat opnieuw tot haast bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland omwille van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan.

51 - 60 van 275 ‹ vorige 1 | 2 | 3 | ... | 5 | 6 | 7 | ... | 26 | 27 | 28 volgende › »|