Nieuws

11 - 20 van 275 ‹ vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ... | 26 | 27 | 28 volgende › »|

 • Pleidooi voor preventie

  Pleidooi voor preventie

  HuisartsenService, 28 januari 2020

  Column | Janneke Wittekoek Soms krijg ik wel eens de interessante vraag; ‘Wat zou jij nou doen als je minister van Volksgezondheid zou zijn?’ Als preventie-activiste zet ik natuurlijk hoog in op het voorkomen van ziekte. Maar als cardio-feminist wil ik ook meer aandacht voor man/vrouw verschillen in de gezondheidszorg, omdat we met deze thema’s heel veel geld kunnen besparen. In Nederland hebben we een systeem met consultatiebureau en schoolartsen waarmee onze kinderen tot aan de puberleeftijd redelijk worden gevolgd. Ben je als baby te dik dan moet er een flesje af, een te dikke kleuter krijgt tips van de schoolarts. Maar deze nuttige bemoeizucht stopt zodra de boterhammen van pubers in de prullenbak van de snackbar om de hoek verdwijnen. Op de leeftijd waarop zogenoemd risicovol gedrag op de loer ligt, is er geen enkele instantie meer die zich bezighoudt met onze hartgezondheid. We gaan één keer per jaar naar de tandarts om een gaatje te voorkomen in ons gebit. Dat vinden we heel belangrijk. Eén keer per jaar aandacht voor je hart om een infarct te voorkomen vinden we gek. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Resulterend in jaarlijks miljoenen euro’s aan opnamekosten. En dan te bedenken dat we tachtig procent kunnen voorkomen door beter te letten op leefstijl. Toch wachten we in Nederland liever op het eerste infarct. Als je klachtenloos je cholesterol wilt weten, word je vaak wat raar aangekeken ‘want je hebt toch geen klachten’? Nee, die wil je nou juist voorkomen en atherosclerose is een ‘stille’ ziekte. Het is best gek dat er in dit huidige zorgstelsel geen enkele vorm van structurele preventie is tegen hart- en vaatziekten, die start op jonge leeftijd. De peperdure interventies op latere leeftijd moeten we juist voorkomen. Alle 20-jarigen een risicofactor-scan met een dik boek leefstijladviezen zou ik zeggen. Combineer het met je tandartsbezoek. Zorg dat je getallen op orde blijven. Werk aan gewicht, bloeddruk en cholesterol. Je lijf is immers je leven. Zo kun je wegblijven bij die peperdure cardioloog. Van Cure naar Care dat bespaart echt! Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Ze is gespecialiseerd in het vrouwenhart en biedt cardiologisch zorg altijd in combinatie met leef- stijlbegeleiding.

 • Betaalbare zorg, wie gaat dat betalen?

  Betaalbare zorg, wie gaat dat betalen?

  HuisartsenService, 14 januari 2020

  De term ‘betaalbare zorg’ is beladen en wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Patiënten denken direct aan hun eigen risico en de alsmaar stijgende verzekeringen. De politiek denkt aan het schuiven van kosten en bezuinigingen. Huisartsen denken aan de kosten die zij moeten maken om alle problematiek (zowel zorginhoudelijk als bedrijfstechnisch) die hun kant op wordt gegooid te kunnen pareren. En zo heeft elke partij die ‘iets’ met zorg heeft/doet een eigen beeld bij de term ‘betaalbaarheid’. De basisvraag blijft in alle gevallen: ‘Hoe gaan we dat betalen?” Het is een vraag die zeker niet 1-2-3 te beantwoorden is. Dit jaar schoten de uitgaven die in Nederland aan zorg worden besteed voor het eerst voorbij de 100 miljard. Nu dient wel genuanceerd te worden dat de gehele economie hard is gegroeid, waardoor het aandeel van de zorg in het Bruto Binnen- lands Product is afgenomen. Maar dan nog is het een duizelingwekkend bedrag dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend door alle uitgaven op te tellen die onder de noemer ‘zorg en welzijn’ vallen en dat gaat vrij breed; van kinderopvang tot opvang van dak- en thuislozen. Wanneer er wordt ingezoomd op uitgaven die puur zorg betreffen, komt het bedrag volgens CBS uit op 76,9 miljard euro.

 • De meeste mensen deugen!

  De meeste mensen deugen!

  HuisartsenService, 07 januari 2020

  Column Frans-Joseph Sinjorgo | HuisartsenService   “Het lijkt er steeds meer op dat geen enkel goed bedoelde maatregel nog doel treft en dat niets het tij kan doen keren” 

 • Medisch nieuws | HuisartsenService

  Medisch nieuws | HuisartsenService

  HuisartsenService, 10 december 2019

  Huisarts verwijst euthanasieverzoek steeds vaker naar levenseindekliniek

 • Evolutie van het FTO

  Evolutie van het FTO

  HuisartsenService, 03 december 2019

  Het Farmacotherapeutisch Overleg (FTO) is een bewezen effectieve manier om de kwaliteit van het voorschrijven van geneesmiddelen te bevorderen. Het FTO is rond 1980 ontstaan met als doel om huisartsen en apothekers samen afspraken te laten maken over geneesmiddelkeuzes. Eind jaren ’80 is met stimulans van het ministerie het FTO verder opgezet en uitgebreid. Inmiddels zijn er in Nederland naar schatting zo’n 850 FTO-groepen actief. 

 • Verantwoordelijkheid en visie!

  Verantwoordelijkheid en visie!

  HuisartsenService, 19 november 2019

  Column Frans-Joseph Sinjorgo | HuisartsenService   Ik mag het ongetwijfeld niet zeggen, maar na (her)lezing van de NHG-richtlijn Point-of-care testing (POCT) in de huisartsenpraktijk (2015), word ik met de actuele BIG II-ontwikkelingen in het achterhoofd stante pede overvallen door een diepgeworteld gevoel van onwelbehagen. Ongetwijfeld trek ik een volstrekt onterechte en verkeerde conclusie en valt na lezing van deze column hoongelach mij ten deel, maar ik kan mij op dit moment anno 2019 niet aan de indruk onttrekken dat wij met POCT een kerstboom in huis hebben gehaald die onder de last van veel teveel ballen in al haar schoonheid kan gaan bezwijken. 

 • Nieuwe Hartcentrum Amphia klaar voor de toekomst

  Nieuwe Hartcentrum Amphia klaar voor de toekomst

  Amphia, 12 november 2019

  Binnenkort zal het nieuwe, hypermoderne Hartcentrum Amphia in gebruik genomen worden. Het team van cardiologen en cardiothoracaal chirurgen zal in splinternieuwe operatiekamers en katheterisatie labs de groeiende groep patiënten behandelen. Door de vergrijzing zal het aantal hartingrepen toenemen, met name bij hartklepafwijkingen. Het Hartcentrum heeft de nieuwste apparatuur in huis en experts die state-of-the-art diagnostiek, operaties en ingrepen uitvoeren. Het Amphia Hartcentrum behaalt in Nederland hele uitstekende resultaten en heeft inmiddels internationale bekendheid, vanwege toepassing van de nieuwste minimaal invasieve technieken en opgebouwde expertise. De uitkomsten voor de patiënt zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd, zo blijkt uit de recente gegevens, die zijn vastgelegd in het Nederlandse Hart Registratie systeem.

 • “Het is zonde om deze littekencrème voor onszelf te houden”

  “Het is zonde om deze littekencrème voor onszelf te houden”

  HuisartsenService, 07 november 2019

    Een combinatie van jarenlange ervaring, onderzoek en expertise van de plastisch chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, heeft geleid tot de productie van een speciale littekencrème. Deze groep plastisch chirurgen heeft de crème beschikbaar willen maken voor iedereen en is dus als onderdeel van het Staudt totaalassortiment aan wondverzorging op de markt gebracht. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk beter bekend staat als ‘Brandwondencentrum Beverwijk’, is het Huid- centrum binnen het ziekenhuis inmiddels landelijk gezien hét expertisecentrum op het gebied van alle (complexe) huid-, wond- en littekenzorg. De groep plastisch chirurgen die daar werkzaam is, wil meer dan alleen zorg bieden. Ze willen op innovatieve wijze bijdragen aan een betere zorg binnen en buiten het ziekenhuis. “Het nieuwsgierige, het steeds verder kijken naar nieuwe mogelijkheden, oplossingen en innovaties, dat kenmerkt ons wel”, aldus plastisch chirurg Jan van Loon. “Waarbij we in alles zo dicht mogelijk bij de basis willen blijven en goed kijken naar hoe we bewezen technieken innovatief kunnen inzetten. Geen onnodige poespas. Wij houden van simpel.”   

 • Hulpvraag stoppen met roken groeit

  Hulpvraag stoppen met roken groeit

  Hulpvraag stoppen met roken groeit, 29 oktober 2019

  Medisch nieuws uit het magazine HuisartsenService. Artikel 1 over stoppen met roken.

 • De dokter als Medical Detective (MD)

  De dokter als Medical Detective (MD)

  HuisartsenService, 22 oktober 2019

  Een van mijn favoriete spreekbeurten zijn de ‘motivational talks’ voor geneeskundestudenten, co-assistenten en AIO’s. Waarom? Omdat ze nog zo lekker enthousiast, vrij en ruimdenkend zijn. De jonge geesten zuigen de inspiratie vol enthousiasme naar binnen. Net als mijn opleider cardiologie destijds, vertel ik ze dat hun toekomstige MD-titel die staat voor Medical Doctor in hun opleidingstijd staat voor ‘Medical Detective’; je bent immers gedreven om echt alles te weten en te begrijpen over de zieke patiënt. Als een detective probeer je de mysteries van het menselijk lichaam te ontrafelen. Waar komt die bleke kleur vandaan? Wat voor geks hoor ik aan hart en longen? Waarom is het kalium zo laag? En die leverenzymen? Hoe kan dat? 

11 - 20 van 275 ‹ vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ... | 26 | 27 | 28 volgende › »|