Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

  • Volksgewondheidszorg

    Volksgewondheidszorg

    HuisartsenService, 08 september 2020

    Terwijl in ons land naarmate de coronacrisis langer duurt het aantal (amateur)virologen harder groeit dan het aantal IC-opnames en dodelijke covid-19 slachtoffers bij elkaar, durf ik te zeggen dat iedere vorm van discussie over de vraag ‘hoe intelligent ons beleid eigenlijk wel niet is’, hetzelfde zinloze karakter heeft als het indienen van een motie tegen windmolens!

Ons ministerie van Volksgezondheid heeft zich namelijk omringd met de fine fleur van naar zeggen louter topexperts. Trots werd bij aanvang van de crisis aangegeven dat ons RIVM en Outbreak Management Team grote internationale naam en faam genieten en tot de absolute wereldtop op hun vakgebied behoren. Bondscoach Rutte en zijn altijd ‘ja’ en ‘amen’ knikkende assistent, Hugo de Jonge, beschikken op papier over de sterkste selectie wetenschappers en deskundigen. Dus doe wat er gezegd wordt, wij weten wat we doen en wat goed is voor onze volksgezondheid! Gaat u maar rustig slapen!

Naarmate de crisis zich verder heeft ontwikkeld en het virus ogenschijnlijk tijdelijk tot wat rust is gekomen, slaap ik eigenlijk helemaal niet meer zo rustig. De cijfers liegen niet, onze top experts moeten zich namelijk steeds vaker verschuilen achter het feit dat er eigenlijk niets met zekerheid gezegd mag worden. Ondertussen staan we in de top acht van landen met het hoogste sterftecijfer en beginnen wij nu pas met actief testbeleid. Onderwijl houden ons OMT en RIVM zich krampachtig vast aan wat wij in het begin als intelligent zagen, maar nu toch twijfel zaait. Discussies over zin, onzin, goed en niet goed, worden door televisievirologen, in de kiem gesmoord. Andersdenkenden worden sans scrupule als gevaarlijke denkers gestigmatiseerd, want aan het gelijk van het OMT en RIVM mag niet getwijfeld worden.

De in aanvang zwaar verguisde Maurice de Hond kreeg van alle mastodonten binnen de zorg in aanvang van al zijn beweringen de wind van voren. Een heuse boycot viel hem zelfs ten deel. Op dit moment wordt de man wel meer en meer in het gelijk gesteld. Ook wil ik in dit verlengde een kleine lans breken voor huisarts Rob Elens. Hij steekt op een on-Nederandse wijze zijn nek uit. Zijn pleidooi om de huisarts meer te betrekken bij het onderzoek rond corona was de ultieme kans om de kloof tussen de eerste- en de tweedelijn verkleinen. Corona lossen we immers samen op! Nu dreigt covid-19 weer een academische discussie te worden waarin geld een dominante factor is.

Vanuit mijn werkveld binnen de drug rediscovery weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om in deze tijd met weinig geld op de deur van een ziekenhuis te kloppen. Wanneer ik naar de televisie kijk zie ik tot mijn grote verdriet een wereld die aan elkaar hangt van belangenverstrengelingen. Een recente ontwikkeling vanuit de EMA dat real life data medebepalend zouden moeten zijn bij (registratie)onderzoek zie ik dan ook als een doorbraak. De grootste groep onderzoekers die in deze coronatijd onbeperkt over real life data beschikken zijn mijns inziens de huisartsen. De huisarts moet actief mee het onderzoek in om deze verschrikkelijke pandemie het hoofd te bieden en om te kunnen blijven spreken van volksgezondheidszorg in plaats van volksgewondheidszorg!

Frans-Joseph Sinjorgo (24-01-‘59) treedt regelmatig op als dagvoorzitter tijdens diverse eerstelijnszorgbijeenkomsten en congressen. Momenteel is hij ook actief op het terrein van drug rediscovery.