Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

  • Nieuwe Hartcentrum Amphia klaar voor de toekomst

    Nieuwe Hartcentrum Amphia klaar voor de toekomst

    Amphia, 12 november 2019

    Binnenkort zal het nieuwe, hypermoderne Hartcentrum Amphia in gebruik genomen worden. Het team van cardiologen en cardiothoracaal chirurgen zal in splinternieuwe operatiekamers en katheterisatie labs de groeiende groep patiënten behandelen. Door de vergrijzing zal het aantal hartingrepen toenemen, met name bij hartklepafwijkingen. Het Hartcentrum heeft de nieuwste apparatuur in huis en experts die state-of-the-art diagnostiek, operaties en ingrepen uitvoeren. Het Amphia Hartcentrum behaalt in Nederland hele uitstekende resultaten en heeft inmiddels internationale bekendheid, vanwege toepassing van de nieuwste minimaal invasieve technieken en opgebouwde expertise. De uitkomsten voor de patiënt zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd, zo blijkt uit de recente gegevens, die zijn vastgelegd in het Nederlandse Hart Registratie systeem.

Tijdige verwijzing bij hartklepaandoeningen

Met name het aantal hartklepingrepen neemt toe. Cardioloog Dr. Jeroen Schaap legt de nadruk op het belang van op tijd te verwijzen met een hartruis, zelfs als er nog geen bijkomende symptomen zijn. Ook zonder klachten kan er al sprake zijn van een ernstig hartklepgebrek en kan een tijdige behandeling de beste prognose bieden. Hij gaf als voorbeeld het echografisch onderzoek van het hart, ingezet bij de lekkende mitraslisklep, waarbij de ‘strain’ van het hartspierweefsel wordt bepaald, een maat voor de belasting van de hartspier als gevolg van de lekkende hartklep “Een patiënt met ernstig lekkende mitralisklep heeft een minder goede prognose. Tegenwoordig beslissen we samen met de patiënt of een ingreep zinvol is in een stadium waarop nog niet veel klachten optreden, omdat dit op termijn een betere overleving kan bieden”, aldus Schaap.

Biologische hartklep duurzamer

Voor het toenemend aantal mensen met een verkalkte aortaklep heeft het Amphia oplossingen op maat. De laatste studieresultaten met biologische aortakleppen laten zien dat ze minimaal 10-15 jaar meegaan en vernieuwd zijn wat betreft materiaal en vorm, zodat de grootste complicaties zoals bloedingen en beroertes tijdens de ingreep worden voorkomen. Volgens onderzoeker Professor Bart Meuris willen chirurgen op maat van iedere patiënt, een type prothese implanteren die lang meegaat en het beste perspectief geeft op een gezond leven. “Daar zien we dat de biologische klepprotheses meer en meer de voorkeur genieten boven de mechanische kleppen. De biologische kleppen gemaakt van runder-/ of varkensweefsel zijn steeds duurzamer en beter voorbehandeld. Ze kunnen ook nog eens op latere leeftijd worden vervangen. De mechanische hartklep verbetert, maar blijft het nadeel hebben dat er altijd bloedverdunners gebruikt moeten worden. Nu ook oudere mensen steeds actiever en sportiever leven, willen we dit zoveel mogelijk voorkomen.”