Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

  • Een Standbeeld voor de Zorg

    Een Standbeeld voor de Zorg

    Jankees de Ridder, 28 augustus 2020

    Tijdens het begin van de corona pandemie was er ook in Nederland applaus voor de zorg en riepen sommigen op een standbeeld te maken voor ons zorgpersoneel. Voor het OLVG-Oost in Amsterdam is al een voorstel gedaan. Hoeveel monumenten voor de medische zorg zouden er in Nederland bestaan, vroeg Jankees de Ridder (werkzaam als huisarts en hyphotherapeut, Amsterdam e.o.) zich af. Bij het uitpluizen van het internet op beelden in de openbare ruimte kwamen er al snel een stuk of zestig tevoorschijn.

Van kloosterzusters tot intensieve zorg

Van kloosterzusters tot intensieve zorgIn Denekamp werd in 1982 een stenen beeld van drie nonnen geplaatst voor de Nicolaaskerk. Het beeld van Martin Stolk is “een eerbetoon aan de zusters van het klooster in Noord Deurningen, die zich sinds het midden van de 19e eeuw hebben ingezet voor de ziekenverpleging, de zorg voor de onbehuisden, de bejaardenzorg en het onderwijs” Jet Altenburg werd gevraagd om in beton een vrije kopie te maken van dit beeld, dat in 2006 werd geplaats voor het verzorgingshuis Nicolaas in Lutjebroek. Met dit nieuwe beeld zijn de zusters wel wat stoerder en minder devoot geworden. Ook in Den Burg op Texel staat sinds 1998 een beeld van drie zusters: Arsene, Nicoline en Arnolfa.

150 jaar liefdeszusters

150 jaar liefdeszustersIn Cuijk staat een bronzen beeld van een zuster met opschrift “150 jaar Liefdezusters”, de maker en plaatsingsdatum zijn niet te traceren.

De wijkverpleegster

De wijkverpleegster

Westerbork in Drenthe is het enige dorp met een monument voor De wijkverpleegster. Bert Kieviet maakte in 1992 dit bronzen beeld van zuster Swart met haar fiets.

Hulpverlening

HulpverleningOp zes plaatsen vond ik beelden van verzorgenden -ook weer vrouwen – met patiënten. Voor de ingang van een zorg en behandelingscentrum in Nijmegen staat sinds 1966 een bronzen beeld van Peter Roovers. Hulpverlening laat een knielende figuur zien, waar een zuster zich over ontfermt.

Zorg

ZorgVanaf 1998 – en in 2012 teruggevonden na een diefstal – staat in het Auxiliatrixpark in Venlo het beeld Zorg van Sjer Jacobs. De moeder van de kunstenaar staat er aast met haar poedeltje

Patiënt en verpleger

Patiënt en verplegerPatiënt en verpleger, een beeld van Charlotte van Pallandt uit 1970, maakte een reis van het Zeewegziekenhuis naar het verzorgingshuis Velserduin in IJmuiden, waar het in 2012 buiten werd herplaatst.

Verplegende en genezende

Verplegende en genezendeVerplegende en genezende bij het Hagaziekenhuis in Den Haag, stelt twee vrouwen voor. De beeldhouwer Titus Leeser maakte het in 1961.

Activiteiten van het groene kruis

Activiteiten van het groene kruisIn 1976 vervaardigde Gard van Wegberg in Nederweert Activiteiten van het Groene Kruis, een polychroom keramiekreliëf van een vrouw met kinderwagen, een vrouw met een kleuter, een vrouw aan een ziekbed en een vrouw met een bejaarde vrouw in een rolstoel.

Verzorgster en bejaarde

Verzorgster en bejaardeOp het Munsterplein in Roermond staat Verzorgster en bejaarde; de beeldengroep van Jaac Waeyen toont een vrouw die een zittende man verzorgt, de man heeft een vlinder in zijn hand en zijn andere hand in een schelpvormig waterbasin.

Gevelbeelden

GevelbeeldenHet voormalig Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam is inmiddels ook openbare ruimte. Voor de ingang van de chirurgische kliniek maakte Hildo Krop al in 1937 gevelbeelden van een geneesheer en een verzorgende met patiënt.

Intensieve zorg

Intensieve zorg

Nadat het oude Canisiusziekenhuis in Nijmegen was gesloopt, vroegen buurtbewoners aan Theo Schreurs een beeld te maken ter herinnering. In park Heyendaal staat nu Intensieve Zorg, een bronzen bedscherm met symbolen uit de zorg als stethoscoop en witte jas.

Symbool Pshyciatrie

Symbool PshyciatrieIn Maastricht staat Symbool Psychiatrie; de maker, kunstenaar Dries Engelen, was ook werkzaam als creatief therapeut in de psychiatrie. Geïnspireerd door Amerikaanse ziekenhuisarchitectuur en het ideaal van een Community Mental Hospital verrees in 1972 aan de rand van Maastricht een revolutionaire psychiatrische inrichting: een sterflat die deel uitmaakte van een imposant gebouwencomplex met onder andere zes aan elkaar gebouwde paviljoens, een polikliniek, een kapel en een zwembad. Aanvankelijk straalde Vijverdal psychiatrisch optimisme uit, maar na enkele jaren al gold de flat als symbool van vervreemding en medische hoogmoed. In 2000 werd gestart met ingrijpende nieuw- en verbouw en in 2007 werd de sterflat gesloopt. Het abstracte beeld van Dries van Engelen staat nog stoer aan de Vijverdalse weg.

Zorgen en verzorgd worden

Zorgen en verzorgd wordenHet beeld ‘Zorgen en verzorgd worden’ van Piet Hermans stond sinds 1988 voor verzorgingshuis Berkele Heem in Horst. Tijdens de verbouwing werd er een hek omheen geplaatst, maar het beeld bleek achterstallig onderhoud te hebben. Er is geprobeerd het beeld te verplaatsen, maar toen is het in stukken gebroken.

Artsen op een voetstuk

Artsen op een voetstuk

In Swalmen voor H.H.J.Crasborn

 

Veel artsen met een bijzondere verdienste hebben in Nederland een beeld gekregen.

 

Huisartsen worden in een kleine gemeenschap gewaardeerd om hun grote inzet. Enkele huisartsen kregen zo ter ere van hun 25-jarig jubileum of afscheid een herinneringsbank, zoals in de dorpen Moergestel, Lexmond en Schoorl.

Voor twaalf huisartsen zijn herdenkingsbeelden te vinden. Van sommigen staan uitgebreide verhalen op internet waarin hun toewijding wordt beschreven: het altijd klaar staan en het gratis behandelen van armlastigen. In Hensbroek voor H.K.F Cohen (1978); In Sint Pancras voor A.V.H. Destree (1970); in Purmerend voor J. Maats (1926); in Megen voor A.A.F. Baptist (1970); in Delden voor J.W.A. Gewin (2013), in Heukelum voor P. Dorresteijn (2004); in Leerdam voor C. Voogd; in Vleuten voor P.J.M. Fizaan (2013).

Blog Jankees de Ridder met resterende beelden

Via onderstaande link wordt u doorgestuurd naar de blog van Jankees de Ridder met nog meer beelden.

Jankees is werkzaam als huisarts en hypnotherapeut in Amsterdam e.o. 

Daarnaast heeft hij vele interesse gebieden waar hij zich actief mee bezig houdt.

Een aantal keer heeft Jankees een bijdrage geschreven in ons magazine HuisartsenService.

Blog Jankees de Ridder - Standbeelden voor de Zorg