Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

  • De meeste mensen deugen!

    De meeste mensen deugen!

    HuisartsenService, 07 januari 2020

    Column Frans-Joseph Sinjorgo | HuisartsenService   “Het lijkt er steeds meer op dat geen enkel goed bedoelde maatregel nog doel treft en dat niets het tij kan doen keren” 

De systeemfouten in de zorg kunnen wij met zijn allen aanwijzen en zelfstandig oplossen, maar het enige dat wij ervoor terugkrijgen is nog meer centraal gereguleerde regeldruk. De marktwerking is de afgelopen jaren omgebouwd naar een Stalinistisch kolchozen model waarin staat gereguleerde prijzen de norm zijn. Budget- plafonds/afspraken, brengen het patiëntenwelzijn in gevaar en de inkomensverschillen zijn ondanks alle gemaakte afspraken binnen de zorg eerder groter dan kleiner geworden. Eigenlijk vraag je jezelf steeds vaker af waar wij mee bezig zijn! Toch blijft de zorg ons dierbaar, waardoor wij iedere dag voor dag en dauw opstaan om de wereld een stukje beter te maken en blijven wij gezamenlijk dromen van een wereld met minder wetten en regels, meer vrijheden, minder werk- druk, meer samenwerking en onderling vertrouwen, minder achterdocht en wantrouwen, meer openheid en transparantie, meer respect, duidelijke regie, meer erkenning, reële budgetten, meer personeel, afschaffen van de verevening en een volledige vergoeding en erkenning van preventie en zo kunnen wij nog wel even heerlijk verder dromen. Maar zelfs wanneer al onze dromen uit zouden komen, blijft de vraag of de zorg hierdoor beter betaalbaar wordt. Ik denk oprecht dat al onze dromen tezamen het tij met zekerheid zullen doen keren. Ik geloof namelijk gelijk het fantastische boek van Rutger Bregman, ‘De meeste mensen deugen’ (Een nieuwe geschiedenis van de mens – 9789082942187 red.), en ik beveel u dit boek voor de komende feestdagen dan ook van harte aan! Geniet en weet het komt goed, de meeste mensen deugen! 

 

Terwijl ik mij de afgelopen maanden tijdens de protestacties zat te verkneukelen over de onmacht en hypocrisie van onze politici. Realiseerde ik mij ineens dat zij zich ongetwijfeld ook lopen te verkneukelen over de almaar groter wordende onmacht van de Nederlander. Waar kan je in tijden van economische hoogconjunctuur als politicus anders je maatschappelijk nut nog uithalen? De huidige politieke strategie is mijns inziens dan ook simpel. We maken het leven van werkend Nederland zo complex mogelijk, zodat iedereen er compleet gek van wordt. Het Malieveld heet in de volksmond niet voor niets het ‘Malingveld’! Wij, politici, hebben immers maling aan de oprechte bezorgdheid en betrokkenheid van onze burgers. Dus, hoe vaker het Malingveld volstaat, hoe beter de politiek voor zichzelf bezig is. Op het moment van nationale verontwaardiging spreken politici zij aan zij hun gemeenschappelijke schande uit en beloven zij ons op weg naar nieuwe verkiezingen - onder het mom, minder inhoud, meer steun - allerlei loze oplossingen en beloftes. Het vertrouwen tussen overheid/ politiek en werkvloer is ondanks de economische hoogtijdagen volledig weggeslagen. Of het nu over de boeren, bouwers, onderwijs of de zorg gaat, het maakt niet uit, wij snappen het eenvoudigweg niet meer. Het lijkt er steeds meer op dat geen enkel goed bedoelde maatregel nog doel treft en dat niets het tij kan doen keren. Een trieste berusting zijgt stilaan over ons zorgstelsel heen!

Frans-Joseph Sinjorgo (24-01-‘59) treedt regelmatig op als dagvoorzitter tijdens diverse eerstelijnszorgbijeenkomsten en congressen. Momenteel is hij ook actief op het terrein van drug rediscovery.