Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

  • Alternatief medisch mondmasker

    Alternatief medisch mondmasker

    Marjolein Boomsma , waarnemend basisarts, 28 april 2020

    Tijdens de COVID 19 pandemie is grote schaarste aan medische mondkapjes ontstaan en heb ik als arts het beste zelfmaak alternatief onderzocht.

Intro

Zelfmaak initatief als alternatief voor een medisch mondmaker. Tijdens de COVID 19 pandemie is grote schaarste aan medische mondkapjes ontstaan en heb ik als arts het beste zelfmaak alternatief onderzocht.

Bescherming

Zelfmaak mondkapjes geven 15% minder bescherming dan de gecertificeerde mondkapjes die het RIVM adviseert te gebruiken [1]. Wanneer u geen mondkapje draagt, waar er wel een indicatie is, heeft u 0% bescherming. Het is een eenvoudig patroon, in 20 minuten gestikt, met materialen die vrijwel iedereen in huis heeft. Daarnaast is het mondkapje duurzaam omdat het recyclebaar is. Vraag iemand in uw eigen netwerk om er een aantal voor u te maken of kijk op de website. [2]

Verwijzingen

[1] Youtube kanaal: Dokter Vandaag. Marjolein Boomsma. 27 maart 2020. https://www.youtube.com/watch?v=8hK66yPc15M&t=103s.

 

[2] Martha Ament, praktijkmanager Fynn Fysio. https://www.fynnfysio.nl/nieuws/helpt-u-mee-mondkapjes-maken

Naaipatroon

Naaipatroon

( figuur 1)

Meer informatie en contact

Marjolein Boomsma, waarnemend basisarts, BIG nr:59066276601, doktervandaag@gmail.com

Kwaliteit

De kwaliteit van het mondkapje wordt door 3 factoren bepaald [1]: 1) Materiaal keuze: een mondkapje van 2 lagen dik katoen met een filter van keukenrol is het beste (beschikbare) materiaal. Eventueel gecombineerd met een spatscherm waardoor het mondkapje ook waterafstotend wordt. 2) Pasvorm: met 2 coupeuses samen werd een eenvoudig en goed passend, zelfmaak mondkapjes patroon ontwikkeld (zie figuur 1). [2] 3) Comfort: Door het touwtje kan het mondkapje goed blijven zitten aan het hoofd, zonder druk op de oren. Iets dunner katoen, verhoogd het draagcomfort doordat ademen gemakkelijker wordt.