Nieuws

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

 • “Het is zonde om deze littekencrème voor onszelf te houden”

  “Het is zonde om deze littekencrème voor onszelf te houden”

  HuisartsenService, 07 november 2019

    Een combinatie van jarenlange ervaring, onderzoek en expertise van de plastisch chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, heeft geleid tot de productie van een speciale littekencrème. Deze groep plastisch chirurgen heeft de crème beschikbaar willen maken voor iedereen en is dus als onderdeel van het Staudt totaalassortiment aan wondverzorging op de markt gebracht. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk beter bekend staat als ‘Brandwondencentrum Beverwijk’, is het Huid- centrum binnen het ziekenhuis inmiddels landelijk gezien hét expertisecentrum op het gebied van alle (complexe) huid-, wond- en littekenzorg. De groep plastisch chirurgen die daar werkzaam is, wil meer dan alleen zorg bieden. Ze willen op innovatieve wijze bijdragen aan een betere zorg binnen en buiten het ziekenhuis. “Het nieuwsgierige, het steeds verder kijken naar nieuwe mogelijkheden, oplossingen en innovaties, dat kenmerkt ons wel”, aldus plastisch chirurg Jan van Loon. “Waarbij we in alles zo dicht mogelijk bij de basis willen blijven en goed kijken naar hoe we bewezen technieken innovatief kunnen inzetten. Geen onnodige poespas. Wij houden van simpel.”   

VERSNELD HERSTELPROCES

Dat leidde tot de wondzalf van Staudt, die is ontwikkeld voor allerlei soorten wonden: geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde wonden, brand-, schaaf- en snijwonden en voor open en diepe wonden na een ongeluk of operatie. Deze zalf is samengesteld op basis van 10 procent hars van de Noorse fijnspar en brengt als het ware een vochtig beschermlaagje aan over de wond. “Hierdoor geneest het snel en krijgen bacteriën, schimmel en gisten geen kans om zich in de wond te nestelen”, aldus Van Loon. “Ook hier geldt dat hars een bewezen middel is. Ik durf te stellen dat op dit gebied alles in basis al is uitgevonden, het gaat om de manier waarop die uitvindingen worden gebruikt. Daar zit de innovatie. Hars werd bijvoorbeeld duizenden jaren terug in Egypte al gebruikt voor wondbehandeling. In de wetenschappelijke literatuur kwamen we het gebruik van deze specifieke hars tegen en we zijn op zoek gegaan naar de producent van deze wondzalf. Deze hebben we in Finland gevonden. Wij zijn deze gaan gebruiken in ons ziekenhuis en behaalden daar enorm goede resultaten mee. Patiënten ervaren hiermee weinig tot geen huidirritatie of pijn, we zagen dat er geen infecties ontstonden en het belangrijkste is dat de zalf het herstelproces van de huid versnelde. Wonden gingen aantoonbaar sneller dicht. Zeker als je als team te maken hebt met groot wondoppervlak – zoals wij dat regelmatig hebben – en het transplanteren van grote wondoppervlaktes, is deze zalf een fijn middel om mee te werken. Omdat het zo effectief op grote wonden is, is het ook een heel geschikt middel voor kleine wonden die een optimale verzorging nodig hebben om zodoende zo snel mogelijk dicht te gaan. Daarom is dit een zalf die, zo vonden wij, niet alleen door ons gebruikt zou moeten worden. Het is een zalf die in buitenland, onder andere in het Verenigd Koninkrijk, al veel gebruikt wordt bij chronische wonden bij diabetes- en vaatpatiënten. Maar ook buiten ziekenhuizen om is het een goed werkzame zalf voor mensen met alle soorten wonden.” 

DE JUISTE BALANS

De littekencrème die op de markt is, is letterlijk de vervolgstap. “Uit nood geboren”, zo lacht van Loon. “Het was er nog niet op deze manier en je wil patiënten daarmee zo goed mogelijk verder helpen. Wij willen een toonaangevend ziekenhuis zijn, het ‘wij’ gevoel is heel sterk. We enthousiasmeren en inspireren elkaar en zodoende was dit gewoon een stap die als van nature werd genomen. Wat wij exact zoeken voor onze patiënten is er niet, dan gaan we het zelf doen.” Dat betekent dat nu, zodra de wond van een patiënt gedicht is, het herstel kan worden bevorderd met de Staudt littekencrème. Deze is samengesteld uit onder meer shea butter, avocado-olie, vitamine E, hyaluronzuur, calendula en honing. Door de toevoeging van siliconen vormt de crème een laag op de huid, waardoor het litteken wordt beschermd en de werking van de ingrediënten wordt geoptimaliseerd. “Mijn collega Professor Van Zuijlen heeft veel klinische ervaring met onze littekencrème opgedaan bij onze brandwondenpatiënten. Ook hier geldt weer dat we wat betreft werkzame stoffen zelf het wiel niet hebben uitgevonden, de ingrediënten zijn al jaren bekend. Het gaat echter om de juiste balans en de meest praktische toepassing. De crème hydrateert en kalmeert de huid, vermindert jeuk en het herstellend vermogen wordt bevorderd. De roodvorming wordt verminderd en wat ook vooral erg belangrijk is, is dat het de huid soepel houdt. Een veel voorkomende klacht van mensen met littekenweefsel is, dat de huid daar gevoelsmatig stram wordt, of dat het gaat ‘trekken’. Zelf ben ik gespecialiseerd in hand- en pols- chirurgie en zeker op dat gebied zijn dergelijke klachten ongewenst. Handen en polsen zijn instrumenten die je patiënt zo goed mogelijk wil kunnen gebruiken. Deze crème vermindert dat stramme enorm en doet het soms zelfs helemaal verdwijnen.” 

POSITIEVE REACTIES

De combinatie van beide producten heeft dus voordelen op velerlei gebied. Het gaat vorming van bacteriën, schimmel en gisten tegen, zorgt ervoor dat littekens minder heftig worden, de roodvorming vermindertof verdwijnt zelfs en als belangrijkste effect is het genoemd sneller dichten van wonden. “Voor patiënten met heftige wonden zijn deze middelen uitermate effectief, maar het is daardoor ook heel goed toepasbaar voor mensen met andersoortige problematiek, zoals littekens of huidproblemen door waterpokken of acne, of zichtbare littekens na een ongeluk of operatie. Littekens kunnen ervoor zorgen dat mensen zich onzekerder voelen over hun lichaam. Anderzijds kunnen littekens pijnlijk blijven, trekkerig gevoel geven, jeuken; vervelend en niet prettig. Deze middelen kunnen helpen, reacties van gebruikers waren enorm positief en daarom willen we deze producten voor iedereen toegankelijk maken. Deze littekencrème mocht niet exclusief voor patiënten verkrijgbaar blijven, het is zonde om deze littekencrème voor onszelf te houden. Daarom willen we de producten onder de aandacht brengen bij andere artsen, zowel specialisten als huisartsen, maar bijvoorbeeld ook bij de consument.” 

VERSCHIL MAKEN

In een tijd dat in de zorg op kosten gelet moet worden, kunnen de producten ook een verschil maken. Van Loon stelt dat de wondzalf vergeleken met andere producten voor chronische wondzorg niet duur is. “Goed het is duurder dan de gemiddelde wondzalf bij de drogist, maar het doet ook meer. Het is uniek in zijn werkingsmechanisme door gebruik van de hars van de fijnspar en de resultaten zijn erg fraai. Onze littekencrème heeft een unieke samenstelling door de combinatie van de verschillende actieve ingrediënten met een siliconen component. Deze crème is uitgebreid met goed resultaat gebruikt bij patiënten met grote en kleine littekens. Wij zijn dus heel trots op deze producten en hopen dat deze hun weg nu naar een bredere gebruikersgroep vinden. Het op de markt brengen daarvan is voor ons ook een manier om de toegankelijkheid van het product voor onze eigen patiënten binnen het huidcentrum van Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk te verhogen. De opbrengst van deze producten in de markt, wordt onder meer gebruikt om het gebruik ervan bij onze patiënten in het ziekenhuis te bekostigen. Ook steunt Staudt littekencrème onderzoek ten behoeve van de brandwondenzorg, waardoor we ook in de toekomst behandelingen verder kunnen blijven verbeteren. Zo wordt iedereen er beter van.” 

Drs. Jan van Loon

Drs. Jan van Loon studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leiden. Na het afronden van zijn opleiding tot plastisch chirurg in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft hij zich in Australië̈ verder gespecialiseerd op het gebied de plastische chirurgie. Hierna is hij vijf jaar werkzaam geweest in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Sinds 2008 maakt hij deel uit van de maatschap plastische chirurgie in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, het Spaarne Gasthuis en Kliniek Blooming. 

Staudt Littekencrème

De cosmetische crème van Staudt is geschikt voor alle uitwendige littekens op het lichaam, zoals: 

 • littekens na operaties; 
 • littekens na ongevallen, waaronder 
 • schaafwonden; 
 • littekens van brandwonden; 
 • littekens na bestraling; 
 • littekens na acne, waterpokken en 
 • andere huidproblemen. 
 • Alle crèmes bevatten geen parabenen en allergenen. 
 • Distributeur binnen Nederland: Mediphos OTC Consumer Health BV www.mediphos-otc.com