Blog 24 Mercy Ships Gladys: van gips naar gympies

‹ vorige Terug naar lijst ^ volgende ›

Lees hier iedere maand een nieuwe blog van de vrijwilligers bij Mercy Ships.

 


Gladys: van gips naar gympies

Gladys: van gips naar gympies

Toen Jacqueline zes jaar geleden een relatie kreeg met een man, accepteerden zijn ouders haar niet. “Ze wilden zelf een bruid voor hem uitkiezen, iemand uit zijn eigen dorp,” vertelt ze. “Als hij met mij zou trouwen, zou zijn leven slecht aflopen, zeiden zijn ouders tegen hem.” Het paar besloot desondanks te trouwen. Niet lang daarna raakte Jacqueline zwanger. Wat een vreugdevol moment zou moeten zijn, werd een verschrikkelijke werkelijkheid toen baby Gladys werd geboren en ze ontdekten dat er iets helemaal mis was. Een van Gladys’ voetjes wees de verkeerde kant op: een horrelvoet. Bij het zien van de handicap van zijn pasgeboren dochtertje geloofde haar vader dat de vloek van zijn ouders werkelijkheid was geworden. In paniek verliet hij Jacqueline en zijn één maand oude Gladys. “Ik stond alleen in het gevecht voor mijn kind,” herinnert Jacqueline zich. Hoewel ze als alleenstaande moeder op zichzelf was aangewezen, vervulde ze de rol van vader en moeder tegelijk. Ze stortte zich op de verzorging van haar dochtertje met als prioriteit het vinden van hulp voor Gladys’ voetje.

 

Teleurstelling

 

Jacqueline’s zoektocht begon bij een lokale medische post, waar werd afgesproken dat er een behandeling zou worden uitgevoerd voor 50.000 CFA (ongeveer 76 euro). Jacqueline had dat geld niet, maar familieleden boden aan een collecte te houden, die genoeg opbracht om de behandeling te laten plaatsvinden. “De artsen plaatsten latten aan beide kanten van Gladys’ been en voet en omwikkelden dat met verband.” Toen de installatie verwijderd werd, bleek er niets te zijn veranderd, een enorme teleurstelling. Jacqueline vervolgde haar missie en ging te rade bij een lokaal ziekenhuis. Daar stelden ze voor om een metalen staaf in Gladys’ voetje en beentje te plaatsen. Prijskaartje: 200,000 CFA (ruim 300 euro). Dit was geen optie voor een moeder met een modaal inkomen. Op een dag kwam ze een nieuwe mogelijkheid tegen, een waarvoor niets betaald hoefde te worden! “Toen ik vernam dat Mercy Ships in Cotonou was, rende ik er letterlijk heen,” vertelt Jacqueline. Hun reis begon in september met een patiëntenonderzoek. Jacqueline kreeg daar het nieuws te horen dat de inmiddels 5-jarige Gladys in aanmerking kwam voor een gratis operatie. Twee maanden lang werden haar voetje en enkel elke week opnieuw iets verdraaid en weer in gips gezet om ze beide recht te zetten, zodat met een kleine operatie het probleem van de enkelpees zou worden opgelost.

 

Roze gympie

 

Na nog een paar weken in het gips en een herstelperiode van enkele maanden ging Gladys goed vooruit. Toen was eindelijk haar laatste behandeldag voorbij. Ze stak haar voetje in een roze gympie en trok aan de veters. Voor het eerst in haar leven stond haar voetje plat op de grond in de gewone stand onder haar lijf en kon ze met grote, ferme, stappen vooruitlopen. “Na de operatie bezocht Gladys’ vader hen een keertje. Toen hij haar voetje zag, kon hij zijn ogen niet geloven. Hij schaamde zich enorm,” haalt Jacqueline op. Jacquelines gevecht voor haar dochtertje was het waard. De permanente zorgen en het aanhoudend zoeken betaalden zich terug. Waarvoor ze gebeden en gehoopt had, is werkelijkheid geworden. “God is groot. Gladys te zien lopen brengt me zoveel vreugde!”

Mercy Ships

Mercy Ships

Mercy Ships vaart met ziekenhuisschip Africa Mercy naar de armste landen in Afrika. Hier bieden we gratis medische hulp en trainen we lokale zorgverleners. Onze bemanning bestaat uit ruim vierhonderd vrijwilliger-professionals uit meer dan veertig landen.

 

Momenteel maakt de Africa Mercy zich op voor een werkperiode van tien maanden in Kameroen. Meer informatie over (de impact van) ons werk en de mogelijkheden om aan boord te werken, vindt u op www.mercyships.nl.

 

Mercy Ships …omdat ieder mens kostbaar is

Blog 23 : Ik was blind , maar ik kan weer zien!

Blog 23 : Ik was blind , maar ik kan weer zien!

“Helemaal niets kon ik meer zien. Ze moesten mijn hand pakken om me naar de badkamer te leiden en een douche te nemen. Ik kon niets zelf.” Aan het woord is Leopold, 45 jaar, vader van zes kinderen en taxichauffeur van beroep. Hij is een van de honderden patiënten die zich in de rij bij de oogonderzoeken van Mercy Ships verzamelden.

 

Te duur

Staar begon twee jaar eerder Leopolds zicht te beperken. Al snel ging het van kwaad tot erger. “Direct toen ik het ontdekte, begon ik naar oplossingen te zoeken voor dit probleem,” herinnert hij zich. “Maar ik liep tegen het financiële aspect aan: de behandeling was te duur.” Na een eerste diagnose ging hij naar zijn kerk om hulp. De gemeente gaf Leopold geld voor medicijnen, maar zijn zicht verslechterde alleen maar. Hij vroeg familie te helpen, maar zij hadden de middelen niet. Ook zijn vrienden, zijn collega’s en oud-klasgenoten konden niets voor hem doen.

 

Niemand

Stilletjes werd zijn sociale kring kleiner en kleiner. “Ten slotte had ik niemand meer,” bekent hij, “alleen mijn gezin.” Voordat hij last van staar kreeg, bracht Leopold gewoonlijk de avonden op het strand door. Tot in de nacht praten met vrienden. “Niemand nodigt me nu meer uit en niemand komt eens langs,” zegt hij. Hij haalt daarbij zijn schouders op alsof hij wil zeggen: ‘zo gaat dat nu eenmaal’.

 

Gratis operatie

Twee jaar lang zat Leopold alleen thuis. Omdat hij aan huis gekluisterd bleef, moesten zijn vrouw en schoonzus in het onderhoud van de zes kinderen voorzien. Op een dag hoorde Leopold over de mogelijkheid om aan boord van de Africa Mercy een gratis staaroperatie te kunnen ondergaan. Zou het echt…? Bij de oogonderzoeken kreeg hij het goede bericht: er was plaats voor hem! Een aantal weken laten werd hij door de gangen van het ziekenhuisschip naar de operatiekamer geleid.

 

De letter E

Bij de operatie pasten de chirurgen aan boord de MSICS-techniek toe, dat staat voor Manual Small Incision Cataract Surgery. Een relatief eenvoudige, korte ingreep, waarbij niet gehecht hoeft te worden. Een dag na de behandeling kon Leopold al op 4,5 meter afstand zien in welke richting de letter E op een kaart gedrukt stond. Binnen twee weken had hij weer normaal zicht.

 

Groot rijbewijs

Na zijn voorspoedige herstel pakt Leopold, na twee jaar duisternis, de draad weer op. “Als ik een ‘groot rijbewijs’ kan behalen, kan ik vrachtwagenchauffeur worden. Dat zou geweldig zijn,” zegt hij. “Maar ik pak alles aan hoor: ik wil weer werken.” Hij is ook van plan om contact te zoeken met zijn oude vrienden – zij die zijn vertrokken. “Ik ga ze verwelkomen in mijn huis,” zegt hij. “Tuurlijk! Ik ben blij dat ik ze weer kan zien.”

Blog 22: Nieuw licht in haar ogen

Blog 22: Nieuw licht in haar ogen

In deze blog laten we u graag kennismaken met Mary, veertien jaar oud. Jarenlang had de tumor op haar oog door kunnen groeien. Het maakte haar onzeker. Het was nog niet lang geleden dat ze uit school kwam en tranen over haar gezicht rolden. Klasgenoten pestten haar al jarenlang en lachten haar uit om de dikke bult op haar oog. 'Wie vindt me mooi? Zal dit ooit weggaan?' vroeg Mary zich af.

 

De moed was bij Mary en de familie eigenlijk al in de schoenen gezakt. Al bij zoveel dokters hoorden ze hetzelfde antwoord: 'We kunnen je niet helpen'. De tumor, ook wel een neurofibroom genoemd, wordt groter rondom de zenuwen en kan in sommige gevallen zelfs de hersenen bereiken. Hoe langer het onbehandeld blijft, hoe gevaarlijker het is. De dagen, weken, maanden en jaren tikten langzaam weg en het gevaar werd groter...

 

Operatiekaart

Maar er kwam nieuwe hoop. Mary ontving een operatiekaart bij de screening van Mercy Ships. Ze zou over enkele weken horen of het mogelijk was dit complexe gezwel te opereren. Meer dan twee weken zaten Mary en haar familie in spanning. Om de tijd de doden hielp ze haar moeder in huis, haalde ze haar broertje van school en speelde ze vooral veel alleen. Zou het mogelijk zijn? Het goede nieuws kwam: de chirurgen konden haar gezicht opereren! Een glimlach krulde zich op Mary's gezicht. Ze kon dezelfde week nog geholpen worden.

 

Geduld

Drie dagen later was het zover. Terwijl Mary naar de operatiekamer werd gebracht, zat haar moeder in de wachtkamer. Enkele uren later zag ze haar dochter weer. Ze had een strak verband over haar rechteroog, waar haar tumor had gezeten. Nog 48 uur moesten ze geduld hebben, dan zou het verband eraf gaan en zouden ze zeker weten dat er geen resten van de tumor meer zaten.

 

Helemaal weg!

Eindelijk kwamen de verpleegsters om het verband te verwisselen. Mary was erg zenuwachtig. Met trillende handen pakte ze de spiegel van de verpleegster. Met grote spanning keek ze naar zichzelf. 'Wat ben ik mooi!' riep ze uit. Haar gezwel was verwijderd! In de nacht die volgde, lag ze urenlang met haar spiegel in bed: kijken of het echt waar was. Ze besefte: 'Ja, het is helemaal weg'. En nog een keer keek Mary in de spiegel. Ze zag zichzelf met een totaal nieuwe blik.

 

Schitteren

Twee weken later stond Mary te wachten op het dek. Ze was ontslagen uit het varende ziekenhuis en kwam langs voor haar laatste afspraak. Er waren alleen nog een paar pleisters en hechtingen zichtbaar op de plek waar de tumor zat. Lindsay, een van haar verpleegsters, vertelt: 'Sinds haar operatie is Mary niet meer dezelfde. Een last is van haar schouders gevallen. Je ziet het licht in haar ogen schitteren. Ze heeft genezing ontvangen.'

 

Mary is een van de vele honderden die tot nu toe aan boord van ziekenhuisschip Africa Mercy in Benin geholpen werd. Tien maanden lang, tot juni 2017, ligt het schip in de haven van Cotonou, Benin om gratis medische zorg en training te geven. De bemanning van het schip bestaat uit ruim vierhonderd vrijwilligers uit meer dan veertig landen, die hun beroep aan boord uitvoeren. Meer informatie over Mercy Ships vindt u op www.mercyships.nl.

Blog 21 Mercy Ships : "Ik voel me nu echt vrij "

Blog 21 Mercy Ships : "Ik voel me nu echt vrij "

Lalao en haar man hadden veel moeite om rond te komen. Met vijf van hun zes kinderen deelden ze een kamer in de hoofdstad van Madagaskar: Antananarivo. De man van Lalao werkte op een rijstplantage. Lalao werkte in een klein lokaal restaurant in de bediening. Wat ze verdienden was niet veel, maar net genoeg om hun hoofd boven water te houden.

 

Bult

 

Dertien jaar geleden, Lalao weet het nog goed, ontdekte ze een kleine plek in haar hals. Wat eerst onschuldig leek, werd alleen maar groter. Er groeide iets enorms in haar nek. Lalao gebruikte een sjaal om de bult te bedekken. Haar mooie glimlach verdween steeds meer van haar gezicht. Tot overmaat van ramp kwam plotseling het trieste nieuws: haar baas vertelde haar dat ze niet meer hoefde te komen. De plek in haar nek zou klanten afschrikken. ‘Dit bracht me in een moeilijke situatie. Ik pakte alles aan om maar geld te blijven verdienen’, vertelt Lalao. Ze werkte voor minder dan een euro per dag: van kleding wassen tot zwoegen op het veld. Al deze inspanningen zorgden ervoor dat ze steeds minder kon ademen. Het voelde alsof ze een steeds kleinere luchtpijp had om zuurstof door te krijgen.

 

Lucht

 

Niet alleen groeide het gezwel, maar ook haar angst. De gedachte dat ze het op een bepaald moment niet meer zou overleven, maakte haar onzeker. Geregeld werd Lalao zwetend wakker, midden in nacht, happend naar lucht. Lalao: ‘Dit was heel erg eng. Als ik plat zou liggen, zou ik niet kunnen ademen. Het gezwel zou mijn luchtpijp dichtdrukken. Ik moest mijn hoofd rechtop houden. Hierdoor werd ik minimaal twee, drie keer per nacht wakker.’

 

Hoop

 

Een vriend, die advertenties van Mercy Ships had gezien met daarin soortgelijke gevallen, attendeerde haar op de patiëntenonderzoeken. Negen uur lang reisde ze af naar het schip en kreeg een diagnose. Een oplossing was mogelijk: het gezwel kon verwijderd worden! Om dit te kunnen doen moest Lalao een keer paar maand, zes maanden lang, langskomen voor een check-up om bloedwaarde te laten meten. Hierdoor kon ze geen continuïteit bij haar huidige werkgever garanderen. Lalao: ‘Ik moest zo vaak reizen en dat kostte veel. Het was moeilijk om mijn baan en geld te verliezen. Het drukte op de financiën van mijn familie. Ik hielp iedereen waar ik kon en ze bleven me ondersteunen. Ik kon zelfs van m’n buren lenen en ze moedigden me aan te blijven gaan.’

 

Echt vrij!

 

De dag van de operatie was aangebroken. Lalao verkocht haar laatste vier kippen om voor de laatste keer met de bus naar het ziekenhuisschip te reizen. Na dertien jaar geteisterd te zijn door de gevolgen van een tumor, was het nu compleet verwijderd! De onrust die Lalao voelde, is ook voorgoed verdwenen. Lalao: ‘Ik voel me nu echt vrij! En de sjaal… die geef ik aan m’n moeder!’

Blog 20 Mercy Ships : Mam , mijn arm is weer terecht

Blog 20 Mercy Ships : Mam , mijn arm is weer terecht

Madagaskar: een land dat we voorgoed in ons hart gesloten hebben, na een verblijf van bijna twee jaar. Duizenden patiënten ontmoet en velen kunnen helpen. Sasiline is een van hen. Toen ze twee jaar was, viel ze over het vuur heen waar net het eten op werd klaargemaakt. Ze viel met haar uitgestrekte arm in de pan met kokend water. Ze gilde het uit van de pijn! Diepe brandwonden waren het gevolg.

Er waren geen medische voorzieningen in het dorp en de dichtstbijzijnde stad was drie uur lopen. Haar moeder, Joceline, deed wat ze kon, maar had geen idee wat haar kleine meisje zou kunnen helpen. Haar familie stelde haar voor aan een alternatief genezer, die allerlei substanties en behandelingen op de pijnlijke brandwonden deed. Ernstige infecties waren het gevolg. Haar arm leek compleet bevroren en haar pols en hand zaten muurvast. De functies van haar arm en handen waren volledig uitgeschakeld.

 

Hoop

Toen de pijn langzaamaan afnam leerde Sasiline om alleen haar linkerarm te gebruiken. Regelmatig kwam ze huilend thuis, want kinderen lachten om haar misvormde arm. Er was geen verwachting bij haar familie dat het ooit goed zou komen. Totdat hun grootvader hen attendeerde op het schip van Mercy Ships. Hij had gehoord dat ze daar ook patiënten als Sasiline hielpen. Vol hoop gingen Joceline en Sasiline op pad over de slecht begaanbare wegen naar de screening… Zou het dan ooit weer goed kunnen komen?

 

Bij de screening kregen ze een uitnodiging voor een gratis operatie en ze vervolgden hun reis naar de Africa Mercy. Een warm welkom en onverdeelde aandacht op het schip deed hen zichtbaar goed. Sasiline had nog nooit een westers toilet gezien en dit zorgde voor de nodige amusement. Toen moest Sasiline meerdere keren onder het mes.

 

Verwonderd en trots

De operaties waren ingrijpend en complex. Eerst werd het littekenweefsel over haar elleboog, pols en vinger weggehaald zodat ze die weer kon bewegen. Ook werd huid van haar dijen gehaald om de huid op haar arm te herstellen. Na de pittige operaties riep Sasiline vol blijdschap: ‘Mam, mijn arm is weer recht!’ Vol bewondering en trots liet ze al het personeel haar nieuwe armbewegingen zien.

Haar pols en elleboog waren in de juiste positie gebracht. Joceline: ‘Ik ben zo blij om het verschil te zien. Het is zo goed! Ze heeft zo lang ‘opgesloten’ gezeten. Het was een moeilijke tijd voor haar.’ Sasiline rent en speelt nu samen met de therapeuten aan boord. Ze heeft genezing ontvangen en is een totaal ander meisje geworden. Dit is wat genade kan doen.

 

Nieuw seizoen

Inmiddels heeft de Africa Mercy afscheid genomen van Madagaskar, na een verblijf van twee seizoenen. De lange vaart naar Benin is afgelegd en de eerste operaties zijn zojuist (half september) begonnen. We hopen u gauw aan een aantal van onze patiënten in dit West-Afrikaanse land voor te stellen. Hou tot die tijd vooral de website in de gaten: www.mercyships.nl.

Sasiline

Sasiline

Blog 19 Mercy Ships: Ik kan weer zien

Blog 19 Mercy Ships: Ik kan weer zien

Op de hoek van de straat staat William samen met zijn 5-jarige zoontje Unida. Ze houden elkaars hand vast. Unida moet zijn blinde vader vertellen wanneer het veilig is de drukke straat over te steken. De omgekeerde wereld: een vader die totaal is overgelaten aan zijn zoontje. Als wij dit op straat zagen, zouden we onze ogen uitkijken.

Drie jaar geleden kon William uit Madagaskar nog alles zien. Hij had zijn eigen bedrijfje en verkocht kleding op de plaatselijke markt. Hij had een bloeiend gezinsleven en voorzag in zijn eigen onderhoud. Totdat William oogklachten kreeg. Waar het begon met kleine vertroebelingen en lichte wazen in zijn rechteroog, kon hij uiteindelijk alleen schaduwen zien. Enkele maanden later gebeurde hetzelfde met zijn linkeroog. Na korte tijd kon hij de ene persoon niet meer van de andere onderscheiden. Het drama was voltrokken: hij kon niet meer werken.

Ongelofelijke last
Door zijn beperking moest William thuisblijven en het enige wat hij kon doen was eten klaarmaken. Zijn vrouw was ineens de kostwinner. Unida had op 5-jarige leeftijd de verantwoordelijkheid om de ogen van zijn vader te zijn. Ineens was Unida zijn persoonlijke gids, wisselde hij het geld voor William op de markt en regelde hij zijn transport. Elisa en Unida hadden een ongelofelijke last te dragen.

Afhankelijk
Schaamte overviel William: ‘Waar ik de man moest zijn die voor hen zorgde, werd er in plaats daarvan voor mij gezorgd. Het deed me pijn te denken dat ik van mijn zoon afhankelijk was. Ik moest sterk zijn, maar realiseerde me dat ik zwak was.’ Een jaar lang zocht hij naar een juiste behandeling. Uiteindelijk vertelde een arts dat hij aan diabetes leed, een aandoening die de suikerregulatie in zijn lichaam aantastte. De symptomen waren, in Williams geval, onder meer de staar in zijn ogen. Insuline zorgde ervoor dat de diabetes bestreden kon worden, maar de staar verdween niet.

Gratis
Plaatselijke doktoren onderzochten Williams ogen en gaven hem het hoopvolle nieuws dat er een operatie kon plaatsvinden. De prijs: 600.000 ariary, omgerekend zo’n 170 euro per oog. Dit was onhaalbaar! Het nieuws kwam hard bij William binnen. Hoe kon hij zonder werk zo’n dure operatie betalen? William was wanhopig, zijn toekomst was uitzichtloos. Totdat het nieuws over Mercy Ships hem bereikte. Daar kon hij gratis geopereerd worden!

 

Ongelofelijk!

William: “Op het moment dat ik bij Mercy Ships onderzocht werd kreeg ik nieuwe hoop. Specialist Dr. Ralph Crew vertelde me dat ik binnen 24 uur geopereerd kon worden. En ik was ervan overtuigd: wanneer ze het verband van m'n hoofd halen, zal ik weer kunnen zien. Het verband werd eraf gehaald... Het licht viel op mijn gezicht. Hier moest ik erg aan wennen. Ik begon te knipperen en ik zei met een grote glimlach: 'Ik kan mijn zoon weer zien!' Ongelofelijk! Na twee jaar Unida elke keer op de tast te moeten vinden, zag ik hem weer! Ik was verbaasd om alles weer te zien, mijn geliefden, mijn huis en mijn spullen. Het voelde als een nieuwe start! Ik kan mijn geluk niet uitdrukken in woorden.”

 

Bekijk hier het indrukwekkende filmpje van William;

Blog 18 Mercy Ships: Een Nieuw gezicht

Blog 18 Mercy Ships: Een Nieuw gezicht

Toen de Malagassische Therese met haar dochter thuiskwam na een gespletenlipoperatie, reageerden haar buren heel verbaasd. “Is dit dezelfde baby?!” Bij Elizabeths bovenlipje is nu slechts een onduidelijk litteken te zien. Dankzij een gratis operatie kan ze eindelijk goed eten en drinken. Dit is een van de vele voorbeelden van kinderen en volwassenen die we in de afgelopen maand in Madagaskar hebben kunnen helpen.

 

3,4 kg

Claudio is ook een van hen. Op driejarige leeftijd begon in zijn nek een tumor te groeien. De lokale medici in Madagaskar konden het niet weghalen. Toen hij veertien was, begon de tumor groter en groter te worden. Inmiddels had het een grootte van 3,4 kilogram. Aan boord konden we Claudio gelukkig helpen. Hij kan nu bijvoorbeeld weer voor het eerst normaal op zijn rug liggen en hij zal aan boord verder herstellen, een nieuwe toekomst tegemoet!

 

Nieuwe bestemming

Intussen is de volgende bestemming van de Africa Mercy is alvast bekendgemaakt. We zullen in juni terugvaren naar West-Afrika om in Benin aan de slag te gaan. Anderhalf jaar geleden stond dit land ook op de planning, maar kon ons bezoek door het ebolavirus in de landen eromheen helaas niet doorgaan. We zien er naar uit om alsnog hulp te verlenen in Benin.

Mercy Ships op TV

Mercy Ships op TV

Onlangs werden twee verpleegkundigen van Mercy Ships geïnterviewd in het tv-programma ‘Hour of Power’ op RTL 5. Ze vertelden over hun ervaringen aan boord van het ziekenhuisschip. Geïnteresseerd?

Kijk het programma hier terug. In de maand februari is MercyShips ook te zien in verschillende reportages van de EO. Zo kunt u niet alleen lezen over het werk van Mercy Ships, maar ook het werk zien! Hou onze website in de gaten : www.mercyships.nl 

Blog 16 Mercy Ships : In gesprek met de kapitiein

Blog 16 Mercy Ships : In gesprek met de kapitiein

Het ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Africa Mercy, heeft sinds september een Nederlandse kapitein. Jan Tuinier staat nu aan het roer van het schip. Eens informeren hoe het met hem gaat.

 

Je bent nu een paar maanden kapitein, hoe bevalt het? 

“Ik mis het praktische werk aan dek, maar ik geniet ook wel weer van deze nieuwe uitdaging! Enorm veel certificaten en internationale wetgeving bepalen hoe we de veiligheid aan boord hanteren. Daar ben ik als kapitein met name verantwoordelijk voor. Ook heb ik nu veel meer te maken met allerlei zaken die komen vanuit het leven in een community.”

 

Een kapitein van een schip dat een groot deel van het jaar stil ligt, hoe is dat?

“Inderdaad geen leven zoals de meeste kapiteins! Het grote voordeel van ons lange stilliggen is dat we veel meer tijd kunnen besteden aan goed onderhoud van alle systemen en aan maritieme training.”

 

Wat is het mooiste aan jouw werk?

“Vaak wordt mij gevraagd: waarom doe je dit werk als vrijwilliger, je zou toch een mooi salaris kunnen verdienen? Mijn ‘salaris’ is het van boord zien gaan van de patiënten, terug naar hun woonplaats, met een veranderd uiterlijk, maar zo vaak ook een vernieuwd innerlijk. Bange, zieke mensen, verstoten door de samenleving, die compleet veranderen aan boord en ervaren wat het is om de liefde van Jezus mee te krijgen. Enorm mooi om te zien!”

 

Aan te bevelen aan anderen?

“Je kunt alle nieuwsbrieven en blogs van bemanningsleden lezen en daardoor een heel klein smaakje van het leven aan boord proeven, maar om daadwerkelijk de loopplank op te gaan, om de patiënten in de ogen te kijken, met ze te praten, daar kan geen nieuwsbrief of blog tegenop. Durf je niet te lang? Kom voor een paar maanden! Ik kan je garanderen dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Welkom aan boord!”

Blog 17 Mercy Ships : Nieuwe schoenen voor Nestore

Blog 17 Mercy Ships : Nieuwe schoenen voor Nestore

Rakapila noemden zijn klasgenoten hem, ‘persoon met rare voeten’. Als hij probeerde mee te voetballen werd hij steevast honend uitgelachen, door nota bene zijn eigen vrienden. Nestore (14) uit Madagaskar werd geboren met een klompvoet. Omdat zijn familie zich geen behandeling kon veroorloven, liep hij heel zijn leven op slippers en was het lopen pijnlijk. Toch had hij een twee uur durende wandeling en een busreis over om naar de Africa Mercy in Toamasina te reizen. Zou de Africa Mercy uitkomst bieden voor zijn voet?

 

Nestore’s brede lach en positieve houding maakten bij zijn komst meteen indruk op de bemanning. Noël Grant, orthopedisch teamleider, vertelt: “Ik vergeet nooit meer hoe hij binnenkwam. Hij lachte van oor tot oor en dat bleef zo. Hij bracht een hoop vreugde mee.” De behandeling van Nestore’s klompvoet betekende twee operaties en maanden in het gips. Maar het resultaat mag er zijn! Nestore is de koning te rijk met zijn ‘nieuwe’ voet. “Ik ben zo gelukkig als ik ernaar kijk! Door deze operatie kan niemand meer zien dat ik daar een groot probleem had. Mijn leven zal compleet anders zijn.”

 

Zijn mooiste ervaring met Mercy Ships was de liefde en het geduld, die de bemanning hem bewees tijdens zijn zes maanden durende behandeling. Het was als een genezende balsem voor een jongen, die door zijn vrienden thuis zo was beschadigd. Zijn moeder Georgette somt op waar hij het meest van genoot: “De manier waarop de lieve verpleegsters voor ons zorgden en van ons hielden. De vriendelijke artsen en de open manier van omgaan met elkaar. De manier waarop de vertalers aan de verpleegsters wisten duidelijk te maken hoe wij ons voelden.”

 

Nestore voegt eraan toe: “Ik wil Mercy Ships heel erg bedanken voor het feit dat zij hier gekomen zijn. Als dat niet was gebeurd, was ik gebleven wie ik was.” Nu stapt hij een nieuwe toekomst binnen, uitgerust met een ‘nieuwe’ voet, nieuwe, zwarte sportschoenen, nieuw zelfvertrouwen en een nieuwe droom: “ik wil chirurg worden en mensen kunnen helpen, net zoals Mercy Ships mij heeft geholpen”.

Blog 15 Mercy Ships : Last kwijt

Blog 15 Mercy Ships : Last kwijt

Je zou maar dertig jaar rond moeten lopen met een tumor op je rug, die op een gegeven moment wel 4,5 kilogram weegt. Van een simpele rugtas dragen tot slapen op je rug: onmogelijk. Voor Mariëtte uit Madagaskar was dit jarenlang de realiteit. Maar onlangs is daar verandering in gekomen. De moeder van zes kinderen en oma van zes kleinkinderen kreeg een gratis operatie aan boord van ziekenhuisschip Africa Mercy. Ze heeft continu een lach op haar gezicht sinds ze bevrijd is van haar last. Inmiddels is ze ontslagen uit het ziekenhuis en weer terug naar haar woonplaats.

 

Gespleten lip

Soms duurt het even voordat er een operatie kan plaatsvinden. Zoals bij kinderen met een gespleten lip. Doordat ze niet goed borstvoeding kunnen krijgen, komen deze kinderen vaak ondervoed binnen en moeten ze eerst aansterken. Vrijwilliger en diëtiste Jillian Davis helpt de moeders van deze baby?s om hun kinderen te voeden. Ze vertelt: ?Ik hou van dit werk. Je ziet de baby?s sterker worden en groeien in gewicht, waardoor ze in aanmerking komen voor een operatie. Het is geweldig om de moeders en verzorgers, die vaak niet over de kennis of middelen beschikken, te kunnen ondersteunen in de zorg voor hun kind.?

 

Nieuwe kapitein

Dan nog leuk nieuws van de maritieme afdeling: sinds 10 september heeft de Africa Mercy een Nederlandse kapitein: Jan Tuinier. Hij nam het stokje over van kapitein Tim Tretheway, die na 28 jaar afscheid nam van Mercy Ships. Tuinier: ?Ik kan nu verder bouwen op een fundering gelegd door de vorige kapiteins om ervoor te zorgen dat dit ziekenhuisschip hoop kan geven en genezing kan blijven brengen aan de allerarmsten." Jan, zijn vrouw Elizabeth en hun dochter Grace Isabella wonen sinds augustus 2005 aan boord.

Blog 14 Mercy Ships : Terug van weggeweest

Blog 14 Mercy Ships : Terug van weggeweest

Met groot enthousiasme is de Africa Mercy opnieuw onthaald in Madagaskar. Na een onderhoudsperiode van het schip in Zuid-Afrika, start nu een werkperiode van tien maanden. Ondertussen heeft het werk in Madagaskar niet stilgelegen: honderden patiënten zijn al gescreend en zullen komende periode een gratis operatie krijgen.

 

Zo was van 20 juli tot 7 augustus de hoofdstad aan de beurt: Antananarivo. Een paar duizend mensen kwamen hier op af. Momenteel is het screeningteam aan het werk in Tôlanaro, een stad in het zuidenoosten van het land, 800 kilometer verderop. Voor de meeste inwoners is het dus moeilijk om het schip te bereiken. Door juist zulke steden op te zoeken, maken we voor nog meer mensen herstel mogelijk.

 

Mond-tot-mondreclame

Screeningcoördinator is de Nederlandse Mirjam Plomp. Zij vertelt: ?Het is zo bemoedigend om te zien dat veel vrouwen met VVF (een blaasfistel die ontstaat tijdens een te lang durende bevalling, red.) de weg naar ons weten te vinden. Hun verhaal gaat altijd als volgt: ze kennen iemand uit hun dorp die een operatie heeft gehad bij Mercy Ships en dat bemoedigde hen om naar het ziekenhuisschip te gaan om hulp.?

 

Kliniek

In Madagaskar leven zo?n 55.000 vrouwen met VVF, een aandoening met incontinentie als akelige gevolg. Deze vrouwen leven vaak in afgelegen gebieden, verstoten uit hun gemeenschap. Het is daarom extra bijzonder dat juist zij de hulp van Mercy Ships weten te vinden. We hopen ook in het komende seizoen zoveel mogelijk vrouwen te helpen. Ook zal Mercy Ships bijdragen aan de bouw van een VVF-kliniek, zodat de hulp doorgaat als het schip verder vaart naar een volgend Afrikaans land.

 

Terugblik

Benieuwd wat er in het eerste seizoen gebeurd is in Madagaskar? Kijk hier een terugblik.

 

Blog 13 Mercy Ships: Genezen naar huis

Blog 13 Mercy Ships: Genezen naar huis

Herinnert u zich Sambany nog, bij wie een tumor van ruim zeven kilo uit zijn gezicht werd verwijderd? U kunt zijn verhaal lezen in blog 8 (zie hieronder). Inmiddels is Sambany goed hersteld en heeft hij onlangs samen met een team van Mercy Ships de lange afstand terug naar huis afgelegd.

 

Thuis

Onderweg kwam hij zijn vrouw tegen, die hem in eerste instantie niet herkende. Ze dacht dat hij, nu ze al maanden niks van hem vernomen had, was overleden. U kunt zich wel voorstellen hoe groot de blijdschap van zijn vrouw en de hele dorpsgemeenschap was toen Sambany (zonder tumor) in zijn dorp arriveerde. We laten de foto?s voor zichzelf spreken.

 

Land in zicht
Na een voorspoedige vaart van vijf dagen is de Africa Mercy in Durban, Zuid-Afrika aangemeerd voor de gebruikelijke droogdokperiode. Even geen patiënten aan boord, maar wel een verflucht, het nodige laswerk en allerhande reparatiewerkzaamheden. Én een groep vrijwilligers die speciaal voor de onderhoudsbeurt naar het schip is afgereisd om hun kwaliteiten in te zetten. Denk aan loodgieters, elektriciens, lassers en schilders, die op hun manier mogelijk maken dat we straks in Madagaskar weer duizenden patiënten kunnen helpen.

 

Op weg naar genezing

In Madagaskar worden voorbereidingen getroffen voor de nieuwe werkperiode. Vanaf 20 juli vinden in de hoofdstad Antananarivo (?Tana?) de eerste screenings plaats. Door het jaar heen zullen in elf steden op het Afrikaanse eiland mensen met medische aandoeningen de mogelijkheid krijgen om zich door Mercy Ships te laten screenen. Als we ze kunnen helpen, worden ze per bus vervoerd naar het schip. U kunt uw steentje bijdragen voor de patiënten in Madagaskar, door het vervoer van en naar de Africa Mercy mogelijk te maken. Lees hier meer ovver deze mogelijkheid

De vrouw van Sambany

De vrouw van Sambany

Blog 12 Mercy ships : Afscheid, maar niet voor lang

Blog 12 Mercy ships : Afscheid, maar niet voor lang

De bedrijvigheid aan boord van de Africa Mercy en in het HOPE Center neemt langzaam af. Na maanden vol operaties, trainingen, medische behandelingen en liefdevolle zorg, worden nu de laatste patiënten ontslagen uit het ziekenhuis.

 

De Mercy Shippers bereiden zich voor op een tijdelijk afscheid van Madagaskar. Tijdelijk, want over twee maanden hopen we weer terug te varen naar het grote Afrikaanse eiland. We hebben al duizenden mensen geholpen, maar er zijn nog steeds duizenden patiënten die een operatie nodig hebben. Ook zal in het komende seizoen weer flink ingezet worden op het trainen van lokale medici.

 

Droogdok

Maar eerst dus een onderhoudsbeurt voor het schip, zoals tussen twee werkperiodes gebruikelijk is voor de Africa Mercy. Deze keer krijgt het schip een beurt in Durban, Zuid-Afrika. Dat is vijf dagen varen vanaf Madagaskar. In dit filmpje kunt u zien waarom het schip in droogdok gaat.

 

HOPE Center

Hoe neem je afscheid van een plaats waar zoveel vriendschappen zijn ontstaan en kinderen en volwassenen zijn genezen? Voor de patiënten die aan het eind van de week werden ontslagen, werd een groot bellenblaasfestijn georganiseerd. Het was een vrolijke boel bij het HOPE Center, zoals u op de foto?s kunt zien!

 

Terugblik Congo

Mercy Ships Holland heeft intussen het jaarverslag van 2014 beschikbaar gesteld. Hierin wordt uitgebreid teruggeblikt op de werkperiode in Republiek Congo. Bekijk het jaarverslag hier. Veel leesplezier toegewenst!

 

  

Blog 11 Mercy Ships : Nieuwe Kansen

Blog 11 Mercy Ships : Nieuwe Kansen

Net als vrijwel iedere tienjarige houdt Zakael ervan om buiten te spelen. Atletisch als hij is, rent hij graag rond in zijn woonplaats in Madagaskar. Tot voor kort had Zakael een probleem waarvan hij niet kon wegrennen: veel kinderen uit het dorp pestten hem vanwege de cyste in zijn nek, die inmiddels niet meer te verbergen was.

 

Vanaf zijn eerste levensjaar begon de cyste bij Zakael te groeien. Zijn ouders beschikten niet over de middelen om hun zoon te helpen. De jaren verstreken en de cyste werd groter. Tot de artsen op het ziekenhuisschip van Mercy Ships Zakael een gratis operatie gaven. Het gezwel is verwijderd en de herstelde Zakael mocht onlangs het schip weer verlaten. Bekijk hier de beelden van Zakael en zijn vader.

 

Een jaar verder

We horen altijd graag hoe het gaat met ?oude bekenden?, mensen die ooit door Mercy Ships zijn geholpen. Zo ontmoette een team van Mercy Ships onlangs Grace. Bij haar werd tijdens de werkperiode in Congo een grote tumor uit haar gezicht verwijderd, een levensveranderende ingreep. Inmiddels zijn we een jaar verder, is haar gezicht hersteld en gaat ze nu weer naar school. Missie: verpleegkundige worden!

 

Nieuwe kansen

De eerste werkperiode in Madagaskar nadert langzaam z?n einde. In juni zal het schip voor een droogdokperiode in Durban verblijven, om daarna weer terug te varen naar Tamatave, Madagaskar, om door te gaan met het begonnen werk. We zien er naar uit om nog meer patiënten de medische hulp te bieden die ze nodig hebben en om nog meer lokale medici te trainen!

 

 

Grace

Grace

Blog 10 Mercy Ships : Gezond voedsel

Blog 10 Mercy Ships : Gezond voedsel

In ons vorige blogbericht heeft u kunnen lezen dat op de Africa Mercy is gestart met de VVF-operaties. Vrouwen met een blaasfistel (VVF) krijgen deze gratis operatie, zodat ze niet meer incontinent door het leven hoeven gaan. De operaties zijn inmiddels achter de rug en de herstelde vrouwen hebben een nieuwe jurk en een handgemaakte Malagassische hoed gekregen, om te vieren dat ze gezond kunnen terugkeren in de maatschappij en hun gemeenschap (zie foto).

 

Florine is een van deze vrouwen. Zij verloor vier baby?s bij de geboorte, waarvan de eerste toen ze nog maar vijftien jaar was. Dankzij Mercy Ships is ze nu hersteld van haar blaasfistel en kan zij als een gezonde vrouw naar huis.

 

Onderwijs

Niet alleen operaties, maar ook trainingen vormen een deel van het werk van Mercy Ships. Zo geven we landbouwcursussen. Doel: de armoedeziektes uitbannen door individuen te onderwijzen over het belang van landbouw en goede, gezonde voeding. De cursus is de afgelopen vier maanden gevolgd door een kleine dertig cursisten, die allen in de landbouw werkzaam zijn.

 

Biologisch

Mercy Ships trainer Eliphaz Essah: ?Je kunt geen goede voeding hebben als je geen goed eten produceert. Bij de cursus benadrukken we het belang van biologisch voedsel. We leren de cursisten hoe ze dit voedsel het beste kunnen produceren.? Nu de opleiding is afgerond reizen de cursisten terug naar hun woonplaats en kunnen, naast het toepassen van wat ze geleerd hebben, hun collega?s trainen en helpen om de kwaliteit van het voedsel in hun leefgemeenschap te verbeteren. Zo heeft Mercy Ships indirect impact op hele leefgemeenschappen.

Blog 9 Mercy Ships : Een nieuwe jurk

Blog 9 Mercy Ships : Een nieuwe jurk

Deze week zijn op de Africa Mercy in Madagaskar de operaties begonnen voor vrouwen die, als gevolg van een zeer moeizame bevalling, kampen met VVF (een blaasfistel).

 

In ontwikkelingslanden als Madagaskar hebben veel zwangere vrouwen geen toegang tot de zorg die ze nodig hebben tijdens de bevalling. Hierdoor kan een bevalling heel zwaar worden, en er toe leiden dat vrouwen hun kind verliezen en zelf incontinent worden. Het gevolg ervan is dat vrouwen door hun man worden verstoten en zij niet meer welkom zijn in de gemeenschap.

 

Nieuwe start

Mercy Ships helpt deze vrouwen, door hen een gratis operatie te geven én hen de aandacht en liefde te schenken die ze al die tijd niet hebben ontvangen. Ze krijgen hierdoor niet alleen lichamelijke genezing, maar ook geestelijke. De vrouwen die worden geopereerd, krijgen allen een nieuwe jurk, als teken van een nieuwe start.

 

55.000

Een van de vrouwen met VVF die we tijdens de vorige werkperiode geholpen hebben, is de Congolese Gisele. In dit filmpje vertelt ze haar verhaal. In Madagaskar is de nood zeer hoog: 55.000 vrouwen hebben VVF. Omdat we tot en met juni 2016 in het land zullen zijn, hopen we zo veel mogelijk vrouwen van deze aandoening te kunnen verlossen!

 

Priscilla

Dit meisje in haar roze rokje stond in de lange rijen met mensen tijdens de patiëntenscreening. Haar o-benen vielen meteen op. Ze kreeg van Mercy Ships een patiëntenkaartje en kon voor een operatie terecht aan boord van de Africa Mercy. Nu, een paar maanden later, is ze helemaal hersteld en zijn haar kromme benen recht!

 

 

Priscilla

Priscilla

Blog 8 Mercy Ships: 7.46 kg lichter

Blog 8 Mercy Ships: 7.46 kg lichter

Het bloed van zeventien Mercy Shippers was nodig voor de twaalf uur durende operatie van Sambany. Deze zestigjarige Malagassiër liep al negentien jaar met een tumor rond, die op het laatst wel 7,46 kilogram woog.

 

Hoewel de kans groot was dat hij de operatie niet zou overleven, durfden Sambany en ook het medisch personeel de operatie aan. En het is gelukt! De tumor is verwijderd en de dankbare Sambany herstelt voorspoedig. Aan boord was deze operatie het gesprek van de week. Zo?n grote tumor heeft Mercy Ships nog nooit verwijderd en iedereen was natuurlijk benieuwd naar het resultaat. Hierbij een voor- en nafoto.

 

Brandwonden

Een stuk jonger dan Sambany is Marie Sylvie. Op tweejarige leeftijd tekende een dramatische gebeurtenis haar leven: ze viel in een grote pot met kokende olie. Haar ouders probeerden van alles om een oplossing voor haar brandwonden te bedenken, maar een operatie was onbetaalbaar. Ze kregen hoop door de komst van Mercy Ships. Nu, twee jaar na het ongeluk, is door middel van chirurgie de door de brandwonden vastgegroeide linkerarm van haar romp gescheiden en kreeg ze een huidtransplantatie. Binnenkort kan ze iedereen weer met haar arm gedag zwaaien!

 

Binnenpret

Het regenseizoen in Madagaskar is nog niet voorbij, maar dat mag de pret niet drukken. Kunnen onze patiëntjes niet naar buiten om een luchtje te scheppen? Niet getreurd. Een geïmproviseerde parade in de gangen van het ziekenhuis verandert een druilerige dag in een feest! Spelen, grapjes maken en aandacht krijgen horen tenslotte net zo goed bij het genezingsproces.

Sambany na de operatie

Sambany na de operatie

Marie Sylvie

Marie Sylvie

Blog 7 : Nooit meer een sjaal nodig

Blog 7 : Nooit meer een sjaal nodig

Terwijl Nederland af en toe bedekt is onder een laagje sneeuw, zit Madagaskar midden in het regenseizoen. Dit neemt soms flinke stormen met zich mee. De Africa Mercy heeft in de haven ook te maken met schommelingen van af en toe wel een meter! Toch kunnen de operaties aan boord en aan land gelukkig doorgaan.

 

Inmiddels hebben ruim duizend mensen een tandartsbehandeling gekregen, en dat in vier weken tijd. Driehonderd Malagassiërs werden tot nu toe geopereerd. Achter elk nummer gaat een wereld van verandering schuil. Bijvoorbeeld bij Rajo. Hij was geopereerd aan zijn klompvoet. Nu, na twee maanden herstel, kan hij voor het eerst op beide voeten lopen.

 

Zafiline

Ook voor Zafiline ziet het leven er na een operatie heel anders uit. Ze had een grote tumor aan haar gezicht en ze was vier dagen met een taxi onderweg om bij de Africa Mercy te komen. Dat was niet voor niets, want inmiddels is deze tumor verwijderd en herstelt Zafiline zo goed dat ze inmiddels weer naar huis mag. Ze hoeft haar mooie gezicht nu nooit meer te verstoppen achter een sjaal.

 

Gezocht: patiënten

Ondertussen zoeken we verder naar nieuwe patiënten. Dat doen we in verschillende steden in Madagaskar. De MAF (Mission Aviation Fellowship) helpt ons hierbij door de patiënten en crew heen en weer te vliegen. Hierdoor kunnen we meer Malagassiërs helpen, omdat vliegen een stuk sneller gaat dan vervoeren over land. Mercy Ships is blij met deze samenwerking.

Blog 6 Mercy Ships : Blij weerzien

Blog 6 Mercy Ships : Blij weerzien

In temperaturen van rond de dertig graden Celsius werden aan boord van de Africa Mercy de feestdagen gevierd. Inmiddels is het ?gewone? dagelijkse leven op het ziekenhuisschip weer in volle gang, maar ook elders in Madagaskar is het medische personeel van Mercy Ships actief.

 

Op acht uur rijden van het schip ligt hoofdstad Antananarivo. Afgelopen week gaven we hier een driedaagse training aan lokale artsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Thema: Hoe help je op een deskundige wijze bij een moeilijke bevalling? Voor veel medische professionals was het een hele ervaring om eens niet te oefenen op babylijkjes, maar op poppen.

 

Langer in Madagaskar

Twee weken terug werd bekend dat we met de Africa Mercy ook in de volgende werkperiode van tien maanden in Madagaskar actief zullen zijn. Dit is goed nieuws voor zowel het land als voor Mercy Ships. ?Nu we een jaar langer in Madagaskar blijven, is dat een geweldige kans om onze samenwerking met de regering en de medische diensten in Madagaskar te intensiveren?, vertelt Arjen van der Wolf, directeur van Mercy Ships Holland. ?We hebben hierdoor veel meer mogelijkheden om operaties te doen en zeker ook om de medische zorg en infrastructuur te verbeteren.?

 

Reünie

Het vorige bezoek van Mercy Ships aan Madagaskar was in 1996, met ziekenhuisschip ?Anastasis?. De Amerikaanse arts Gary Parker, die al jarenlang met zijn gezin aan boord woont, was er toen ook bij. Afgelopen week kreeg hij bezoek van Sahondra, een Malagassische die toentertijd is geopereerd aan een schisis. Sahondra was zo enthousiast over het weerzien van Gary Parker en het schip, dat ze zelfs foto?s had meegenomen om aan iedereen te laten zien. Nu werd ze geopereerd aan haar voet en haar mond werd nog nagekeken. Sahondra: ?De zorg die Mercy Ships me zoveel jaren geleden gaf, heeft mijn leven veranderd. Ik kan jullie nooit genoeg bedanken.?

Blog 5 Mercy Ships : Kerst zonder kiespijn

Blog 5 Mercy Ships : Kerst zonder kiespijn

 

Stel, u heeft kiespijn, maar er is geen tandarts in de wijde omgeving. Of u heeft een of andere ontsteking in uw mond, waar niemand u aan kan helpen. U kunt zich dan voorstellen dat een tandarts meer dan welkom is. Toen afgelopen week de deuren van de tandartsenkliniek in Toamasina, Madagaskar geopend werden, stonden dan ook al lange rijen mensen te wachten.

 

Rolletjes

In tegenstelling tot wat wij hier gewend zijn, worden niet de mensen vooraan in de rij als eerst geholpen, maar gaat het medische personeel door de rijen om mensen te screenen. Het regende flink tijdens de screeningsdagen, maar dat weerhield de Malagassiërs er niet van om te komen. Robbie Lerma (VS), leidinggevende van het tandheelkundige team, vertelt dat ?alles op rolletjes verliep?.

 

Mondhulp

Naast de strijd tegen tandbederf, infecties en kleine verwondingen in de mond, richten we ons op voorlichting over mondhygiëne. Bijvoorbeeld: hoe houd je je gebit schoon? Welk voedsel is wel en niet goed voor je tanden? We zien er naar uit om in de komende weken veel te kunnen betekenen voor de Malagassische bevolking en hun tanden en kiezen!

 

Kerstversiering

Aan boord van de Africa Mercy gaan de operaties ook door en herstellen patiënten van hun aandoeningen. Met de feestdagen in aantocht is het ziekenhuisschip inclusief ziekenzalen uiteraard versierd. De kinderen die met hun ouders aan boord wonen, hebben op de Academy allerlei kerstdecoraties geknutseld en die werden deze week goed ontvangen door de patiënten. Dat maakt de kerst nóg wat gezelliger!

 

Het team van Mercy Ships wenst u fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar!

Blog 4 Mercy Ships: Lezen en Vissen

Blog 4 Mercy Ships: Lezen en Vissen

Niet alleen aan boord van de Africa Mercy vinden operaties plaats, maar ook in de oogkliniek aan land. Afgelopen week opende deze kliniek haar deuren. De eerste patiënten zijn al geholpen.

 

Petera is een van hen. Hij is dol op lezen, of het nu gaat om een spionageroman, wetenschappelijke tijdschriften of de krant, Petera leest alles wat los en vast zit. Helaas kwam daar twee jaar geleden verandering in toen zijn zicht ernstig beperkt werd door staar. Er was geen hulp voorhanden, totdat dit najaar de Africa Mercy de haven van Tamatave, Madagaskar binnen kwam varen. Een eenvoudige staaroperatie van slechts twintig minuten was nodig om de staar uit Petera?s linkeroog te verwijderen. Hij heeft zijn zicht terug en kan nu weer naar hartenlust lezen!

 

Training

Naast de directe hulp aan patiënten, speelt de indirecte hulp een belangrijke rol. Daarom werd deze week op afdeling E de basistraining chirurgische vaardigheden gegeven aan Malagasische artsen.

Op een interactieve, visuele manier werden lokale artsen fundamentele chirurgische vaardigheden aangeleerd. Zestien artsen kregen deze tweedaagse training door twee vrijwilliger-chirurgen uit het Verenigd Koninkrijk.

 

Vissen

Tierah Ellard, assistent ziekenhuisprojecten, legt uit waarom deze basistraining chirurgische vaardigheden zo belangrijk is: ?Denk aan het spreekwoord ?Geef je een man een vis, dan voed je hem voor een dag, leer een man vissen, dan voed je hem voor de rest van zijn leven?. Onze hoop is dat onze trainingen geleidelijk de gezondheidszorg in Madagaskar zullen verbeteren. We geven iedere arts zoveel mogelijk kennis mee, die zij weer kunnen doorgeven aan hun collega?s.?

BLOG 3 Mercy Ships: Eerste operaties een feit !

BLOG 3 Mercy Ships: Eerste operaties een feit !

De operatiekamers op de Africa Mercy zijn weer in gebruik genomen. Chirurgen, artsen en verpleegkundigen waren deze week druk in de weer om de eerste patiënten, waaronder kinderen, te opereren. Operaties aan klompvoeten, hernia's en kromme benen waren deze week aan de beurt. Deze ingrepen zijn slechts het begin van een vol operatieschema in de komende zeven maanden in Madagaskar. We verwachten dat de levens van honderden mensen ten goede zullen worden veranderd!

 

Sandrins

Een van onze patiënten is Sandrins. Zij is geopereerd aan haar rechtervoet. Op driejarige leeftijd kreeg ze een kinine-injectie die de zenuwen in haar voet beschadigde, waardoor deze werd gebogen. Sindsdien was elke stap die ze zette pijnlijk en liep ze op de zijkant van haar voet. Gelukkig konden wij uitkomst bieden en nu kan Sandrins voor het eerst sinds vijf jaar weer plat op haar voet staan! We kunnen niet wachten om haar te zien rondhuppelen op de Africa Mercy. Als ze hersteld is kan ze ook weer naar school, samen met haar tweelingzus Sandra.

 

Elvie

Ook kleine Elvie werd afgelopen week geholpen aan boord van de Africa Mercy. We ontdekten al snel dat ze een sprankelend meisje is dat zich niet laat afleiden door haar handicap. Ze werd geboren met een klompvoet en ondanks een operatie die ze kreeg toen ze een half jaar oud was, bleef haar voet gebogen. Haar moeder hoorde van de komst van Mercy Ships en stond samen met duizenden anderen in de rij tijdens de screening. Ze was ontzettend blij te horen dat haar dochter door Mercy Ships geholpen kon worden. We verwachten dat het herstel voorspoedig zal zijn en dat ze binnenkort weer normaal kan lopen.

 

Gebrek aan chirurgische zorg

Ondertussen vond in Nederland het internationale symposium ?Surgery in low resource settings? plaats (14-16 november). Een groep artsen uit 150 landen besprak het gebrek aan chirurgische zorg waar twee miljard mensen wereldwijd mee te kampen hebben [reportage NOS.nl] (graag deze link daaronder:http://nos.nl/video/721810-geen-chirurgische-zorg-voor-2-miljard-mensen.html). Het belangrijkste speerpunt voor de komende jaren wordt het delen van kennis. Ook Mercy  Ships was bij het symposium aanwezig. Wij dragen al jaren bij aan de medische kennisoverdracht in Afrika en zullen ons in de toekomst nog intensiever richten op het trainen van plaatselijke chirurgen, verpleegkundigen, anesthesisten en medische technici.

 

 

BLOG 2 Mercy Ships: Lange rijen patiënten in Madagaskar

BLOG 2 Mercy Ships: Lange rijen patiënten in Madagaskar

Na een vaart van ruim 23 dagen heeft de Africa Mercy op zaterdag 25 oktober de haven van Toamasina, Madagaskar bereikt. Ons wachtte een warm onthaal, met onder meer Malagassische muziek en dans, en een toespraak van president Rajaonarimampianina.

 

Maandag is het screeningscentrum geopend. In tegenstelling tot de werkperiodes in andere Afrikaanse landen, is er nu een screeningsperiode van een maand, vanwege de korte voorbereidingstijd die we hadden in Madagaskar. Meer Malagassiërs krijgen zo de tijd om ons te bereiken. Verschillende teams van Mercy Ships zullen ook het binnenland in gaan om daar inwoners te screenen op ernstige aandoeningen als tumoren, oogkwalen, fistels en gespleten lippen.

 

Screeningsdag

Honderden kinderen en volwassenen kwamen op de eerste screeningsdag af. Via allerlei communicatiemiddelen waren zij van het schip en de screening op de hoogte gebracht. Sommigen mensen hadden uren, soms meer dan acht uur, gereisd om naar de locatie te komen. Velen zijn door hun aandoeningen jarenlang verstoten en zien dit als hun enige kans om ervan bevrijd te worden. Voor anderen was dit de eerste keer in hun leven dat ze een arts zagen!

 

Gratis operaties

Bij deze eerste screening ontvingen 186 mensen een afspraakkaartje voor een gratis operatie, en zo het vooruitzicht op een nieuwe toekomst. Helaas kunnen we niet iedereen helpen die naar de screening komt. Mensen vallen af omdat ze bijvoorbeeld een aandoening hebben die we niet kunnen behandelen of omdat hun ziekte zich in een vergevorderd stadium bevindt waar niets meer aan te doen is. Opereren zou in bepaalde gevallen de situatie zelfs erger maken.

 

Klaar voor de start!

Intussen heeft het ziekenhuis aan boord een grote beurt gehad. Alles is na de lange vaart geïnstalleerd en schoongemaakt door de verpleegkundigen, zodat de Africa Mercy nu klaar is om de eerste patiënten in Madagaskar te ontvangen. Het werk kan nu echt beginnen!

 

Blog 1 Mercy Ships: Onderweg naar Madagaskar

Blog 1 Mercy Ships: Onderweg naar Madagaskar

?s Werelds grootste particuliere ziekenhuisschip, Africa Mercy, is onderweg naar Madagaskar om daar de armen te voorzien van gratis medische zorg. De bemanning, waaronder chirurgen, (huis)artsen en verpleegkundigen, bestaat volledig uit professionals die vrijwillig hun tijd en geld geven om dit bijzondere werk te doen.

 

Het land van bestemming, Madagaskar, staat op plaats 155 in de Human Development Index en hoort hierdoor bij de 32 armste landen van de wereld. Op de 10.000 inwoners zijn niet meer dan twee artsen en drie ziekenhuisbedden beschikbaar. We zijn daarom erg blij dat we van de regering toestemming hebben gekregen om in dit arme land medische hulp bieden.

 

Voorbereidingen

We zullen operaties uitvoeren bij mensen met tumoren, oogkwalen, fistels, ernstig vergroeide benen (bij kinderen), gespleten lippen en liesbreuken. Aan wal geven we tandheelkundige hulp, gecombineerd met training en onderwijs in gezondheidszorg en landbouw. Het Mercy Ships advanceteam is druk bezig om alle voorbereidingen te treffen, voordat de Africa Mercy zaterdag 25 oktober de haven van Toamasina binnen zal varen.

 

Screeningsdag

Begin november vindt hier de grote screeningsdag plaats. Dit is een belangrijke en intensieve dag voor de bemanning van Mercy Ships, want dan komen er duizenden mannen, vrouwen en kinderen naar het schip in de hoop dat ze geholpen kunnen worden. In de weken hieraan voorafgaand is er in de media, maar ook via posters, kerken, ziekenhuizen en lokale ngo?s volop aandacht besteed aan de komst van het schip. In een volgend bericht hoort u meer over deze belangrijke dag.

Terugblik Congo

Terugblik Congo

Benieuwd naar de impact van het werk van Mercy Ships? We laten u graag een samenvatting zien van de afgelopen werkperiode in Congo:

Terugblik Congo

Benieuwd naar Mercy Ships?

Benieuwd naar Mercy Ships?

In het vervolg houden we u via blogberichten op de hoogte van de ontwikkelingen op en rond het ziekenhuisschip van de Africa Mercy. Verhalen over genezen patiënten, belevenissen van de bemanning en veel foto?s!

Ook aan boord werken van ons ziekenhuisschip? Kijk op www.mercyships.nlvoor de huidige vacatures.